Asus загърби окончателно Windows RT

Джери Шен обяви окончателното решение на Asus да се откаже от платформата Windows RT

Джери Шен обяви окончателното решение на Asus да се откаже от платформата Windows RT

Тайванският производител на компютри Asus, едно от големите имена в РС индустрията, обяви, че се отказва от продажбите на таблети под управление на Windows RT и с процесори ARM.

Продажбите на подобни устройства са слаби, е аргументът на компанията. “Това, че Windows RT не постигна успех, виждаме не само ние, но и целият пазар”, коментира генералният директор на Asus Джери Шен в интервю за Уол Стрийт Джърнъл.

По думите на топ мениджъра, една от причините, подтикнала компанията да се откаже от Windows RT, е липсата на съвместимост с Windows 8, която работи в тандем с чипове от Intel. По-рано операционната система Windows RT беше критикувана от редица производители на таблети и анализатори за отсъствието на приложения.

Джери Шен разкрива, че през второто тримесечие Asus е била принудена да отпише непродадените таблети с Windows RT, но не уточнява размера на понесените загуби.

Самата Microsoft, разработчик на платформата, обяви, че фирмените таблети Surface са й причинили загуби от 900 милиона долара.

Японската корпорация Toshiba се отказа да инсталира Windows RT на своите таблети още преди платформата да излезе на пазара през октомври 2012 г. Acer пък не бърза да пуска нови устройства с Windows RT, а срещу платформата се обяви в началото на годината и Samsung.

Коментар