BlackBerry мисли за приватизация

Торстен Хейнс смята, че може да спаси BlackBerry, ако я преобразува от публична в частна компания

Торстен Хейнс смята, че може да спаси BlackBerry, ако я преобразува от публична в частна компания, за да избегне проблемите с акционери

Ръководството на BlackBerry, един от големите доставчици на смартфони за бизнеса, обмисля вариант за приватизация на компанията.

Излизането на канадския производител от борсата може да му помогне да реши проблемите си без натиск от страна на акционерите, смята генералният директор Торстен Хейнс, подкрепен от борда на директорите, предаде Ройтерс.

Настроенията в BlackBerry са променливи и все още не е взето окончателно решение за преминаването на компанията в частни ръце. Намирането на инвеститор не е лека задача, предвид загубите и отлива на клиенти.

Според някои източници, BlackBerry преговаря с частния инвестиционен фонд Silver Lake Partners, който неотдавна повиши предложението си за изкупуване на акциите на Dell с цел да я направи частна компания.

От началото на годината акциите на BlackBerry поевтиняха с 19%. Капитализацията на компанията падна до 4,8 млрд. долара. През първото финансово тримесечие, което приключи на 1 юни, BlackBerry отчете загуба в размер на 84 млн. долара, в сравнение с печалба от 94 млн. долара за предходното тримесечие.

Намалява и потребителската база за устройствата и услугите на BlackBerry. През миналото тримесечие броят на потребителите на канадската компания падна до 72 милиона – от 79 милиона преди две тримесечия.

Новите смартфони с платформа BlackBerry 10 не дават очаквания резултат за компанията. През първото финансово тримесечие BlackBerry продаде 2,7 млн. броя от тях, което е почти три пъти по-малко, отколкото очакваха анализаторите.

Инвеститорите препоръчват на BlackBerry да разгледа различни спасителни варианти, вкл. продажба на части или цялата компания. BlackBerry има богато патентно портфолио и доходоносни услуги, които могат да заинтересуват технологичните корпорации.

В началото на 2013 година Торстен Хейнс обяви, че компанията разглежда възможността да продава лицензи за собствената си мобилна платформа BlackBerry 10. Мениджърът обаче изключи варианта BlackBerry да влезе в стратегически съюз с други компании, подобно на сделката между Nokia и Microsoft за Windows Phone.

Коментар