Бил Гейтс съветва Google да мисли за бедните

Бил Гейтс критикува Google, че проектите на благотворителната й фондация са свързани с бизнеса и не помагат на бедните

Бил Гейтс критикува Google, че проектите на благотворителната й фондация са бизнес насочени и не помагат на бедните

Интересен коментар направи Бил Гейтс по повод намерението на Google да осигури повсеместен безжичен достъп до интернет чрез мрежа от въздушни балони, управлявани отдалечено и захранвани със слънчева енергия.

Председателят на съвета на директорите на Microsoft смята, че Project Loon цели да развие собствения бизнес на Google и няма да намали броя на бедните, нито ще подобри тяхното положение.

Google обяви неотдавна, че планира да осигури безжичен интернет за две трети от хората на планетата, които в момента са лишени от достъп до мрежата. Според Бил Гейтс обаче, когато хората умират от малария, няма да се почувстват по-добре от прелитащи над главите им балони. „Ако детето има диария, нито един уеб сайт не може да му помогне”, казва той в интервю за Блумбърг.

“Разбира се, аз съм голям фен на цифровата революция и връзката между обикновените медицински центрове, между училищата е добро дело. В страните с действително ниски доходи обаче това не е така – там първо трябва да се пребори маларията”, допълва Гейтс.

Съоснователят на Microsoft е на мнение, че опазването на живота и изкореняването на болестите са по-важни приоритети от програмите на благотворителна организация Google.org за предоставяне на достъп до интернет, изследвания в областта на възобновяемата енергия, разработка на антикризисни мерки или използване на данните от търсенето за оценка на активността на заболяванията.

Google.org развива дейност от 2006 година под ръководството на доктора по медицина и технологичен експерт Лари Брилиант, който се занимаваше с изкореняване на едрата шарка. Първоначално проектите на организацията се простираха отвъд пределите на технологичната сфера.

„Защо да инсталираме Wi-Fi там, където хората се нуждаят от най-елементарното – храна и чиста вода?”, казваше Брилиант през 2006 г., интервюиран от Ню Йорк Таймс.

През 2009 г. обаче благотворителната организация се насочи към проекти, които съответстват в по-голяма степен на инженерната и технологична култура на Google. „Сега те се занимават със своята основна дейност. Добре. Но този, който просто се занимава със своите дела, не възнамерява да се бори с бедността”, упреква Бил Гейтс интернет гиганта.

Гейтс създаде своя благотворителна фондация 25 години след като основа Microsoft. През септември т.г. пък Google ще навърши 15 години, така че основателите й Сергей Брин и Лари Пейдж много по-рано от Бил Гейтс са се насочили към благотворителни и други инициативи встрани от основния им бизнес. Двамата интернет предприемачи се занимават с мащабни проекти от рода на машини с автопилот и покриване на планетата с безжична мрежа от въздушни балони.

През 2012 г. Сергей Брин и неговата съпруга Ан Войжицки основаха семеен фонд с ресурс от 200 млн. долара за проекти, свързани с опазване на околната среда, борба с бедността и изследване на болестта на Паркинсон. Фондът Бил и Мелинда Гейтс обаче даде за благотворителност 3,4 милиарда долара само през 2012 г.

Коментар