Windows Vista – с много подобрения

Графичният потребителски интерфейс на Windows Vista е изцяло променен

Графичният потребителски интерфейс на Vista е изцяло променен

Времето върви и все повече се приближаваме до момента, когато ще се появи новата версия на операционната система на Microsoft. Датата за нейното излизане до този момент беше променяна няколко пъти. В крайна сметка, ако няма някакви промени разбира се, би трябвало да видим Vista през януари 2007 г. за крайните клиенти, а към края на сегашната – за корпоративните.

Втората бета версия на новия Windows отскоро е факт, така че да видим какво можем да очакваме във финалния вариант на операционната система на Microsoft. Да започнем с едно от най–важните неща, а именно

системните изисквания

Вероятно сте забелязали, че всеки нов Windows изисква повече от системата ви в сравнение с предшественика си. И тук нещата стоят по същия начин. За да може да се насладите в пълна степен на новия графичен интерфейс, ще трябва да притежавате и доста мощна машина. Първо оперативната ви памет трябва да бъде поне 512 МВ – честно казано, толкова ви трябва само да подкарате Vista beta 2. За да работите сравнително комфортно, ще трябва да имате поне 2 GB памет. Има вероятност в крайната версия наистина да можете да работите и с 512 МВ, но според мен е съмнително. Нататък, видео карта 128 МВ – това е, ако искате да изпитате удоволствието от прозрачните прозорци във Vista. От твърдия диск, наистина ще останете изненадани, са ви необходими цели 7 GBза Vista (все пак дори XPиска близо 4 GB).

Windows Vista ще се разпространява в няколко версии, като естествено целта е да се покрият всички потребителски сегменти. Версиите ще бъдат пет на брой:

  • Windows Vista Business – версията е предназначена да отговори на нуждите на малкия и среден бизнес;
  • Windows Vista Enterprise е за големи, глобални организации;
  • Windows Vista Home Premium и Windows Vista Home Basic са за нуждите на домашните потребители;
  • Windows Vista Ultimate – с две думи за работа и забавление.

Какво е новото в Windows Vista? Първо, това е изцяло промененият графичен интерфейс. Преработен е из основи, за да може по–пълно да се възползва от възможностите на новите графични адаптери (именно затова малко по-нагоре споменах, че имате нужда от поне 128 МВ видео карта). Новите прозорци имат прозрачен вид в краищата, подобен на стъкло, което е особено полезно, ако сте отворили няколко прозореца едновременно, тъй като част от долния се вижда. Споменатият интерфейс се нарича Aero Glass и обхваща и други части освен прозорците.

Вече имате нов изглед

Когато минавате през иконите на таскбара (лентата на задачите) се появява малък прозорец с изглед от приложението. Промяна има и когато използвате комбинацията ALT+TAB, за да се прехвърляте от едно активно приложение в друго. Друга новост е така нареченият Flip3D, който представлява нещо като 3D ALT+TAB, но трябва да го видите, за да оцените колко интересно е това решение.

Internet Explorer и Windows Media Player също са претърпели промени, и то в положителна насока. В Internet Explorer 7 са се появили известните табове (т.е. създаването на подпрозорци), функционалност, която присъства отдавна в конкурентните браузери. Но основните подобрения са свързани със

сигурността

IE не може да стартира Active–X контроли. Също така няма право да записва информация никъде другаде освен в места, отбелязани като „Low Integrity”т.е. единствено в Temporary Internet Files. Разбира се, ако желаете може да запишете и на друго място. Сигурно се чудите как става това след споменатите по-горе неща. Дължи се на може би най–голямото подобрение в сигурността – User Account Control. С две думи, дори и да се логвате като администратор, вие сте с редуцирани привилегии. Какво означава на практика това? Ако желаете да инсталирате например програма или да променяте настройки на системата, които са опасни за нейното правилно функциониране, ще се покаже прозорец, в който общи линии ви се предоставя възможността да продължите или да се откажете. Ако се логвате обаче като обикновен потребител, няма да можете да изпълните веднага задачата, а първо ще трябва да въведете администраторска парола.

В новия IE има и вграден „антифишинг” механизъм, за да се справи с проблем, който много бързо се разпространява. В общи линии „фишингът” е технология за открадване на лична информация, например данни, свързани с кредитната ви карта. Защитата IE работи по следния начин: преди да отворите даден сайт, той бива проверяван в база данни дали не е фалшив и ако е такъв, ви се показва съобщение. Ако не присъства в спомената база, но има възможност да е опасен, Internet Explorer ви предупреждава. Друга новост е наличието на

функция за родителски контрол

С нея освен да ограничавате достъпа до сайтове със съдържание, неподходящо за деца, можете да определяте колко време да бъде ползван компютърът от даден потребител. Няма вече да се притеснявате, че малчугана играе по цял ден, вместо да пише домашно например.

Защитната стена също е претърпяла подобрения. Тя вече е способна да следи освен входящия, но и изходящия трафик. Имате и три профила, определящи и стандартните настройки: Домейн, Частен и Публичен.

В новата версия е наличен и Sidebar, за който се говори отдавна, разположен в дясната част на екрана. Може да си сложите например аналогов часовник или прогнозата за времето. Също има и няколко нови игрички, а старите са претърпели „лифтинг”, за да добият Vista стил. Направени са и подобрения в

работата с преносими компютри

В Mobility Center е събрано всичко необходимо за всеки притежател на лаптоп. Имате си индикатор за батерията, за безжичната мрежа, можете да синхронизирате файлове между две устройства. Също имате и профили, свързани с енергопотреблението.

Освен вече споменатите възможности за по-добра сигурност, имате и още два елемента с тази цел. Първият е Windows Defender, който въпреки плашещото име е антиспайуер софтуер, т.е. вече не е нужно да инсталирате допълнително такъв. Defenderще се грижи никой да не следи какво правите. Другото допълнение е свързано с криптирането на информацията. С помощта на Bit Locker ще можете да криптирате целия си твърд диск и по този начин да предотвратите копирането на информация.

Както виждате, промените са доста, като се започне с козметичните и се стигне до множеството подобрения в сигурността. Така че чакаме с нетърпение появата на финалната версия. И да се надяваме, че в Microsoft са създали една сигурна и стабилна операционна система. Beta 2 ни дава надежда, че най–вероятно са успели.

автор: Радослав Далев

Коментар