Оператори обединяват честоти с LTE-Advanced

Telstra първи в света комбинира честоти 900 и 1850 MHz върху комерсиална мрежа чрез технология LTE-Advanced

Telstra първи в света комбинира честоти 900 и 1800 MHz върху комерсиална мрежа чрез технология LTE-Advanced

Австралийският телекомуникационен оператор Telstra първи в света започна да използва технология LTE-Advanced (LTE-A) Carrier Aggregation за обаждане по комерсиална мрежа с комбинирани честоти 1800MHz и 900MHz.

LTE Carrier Aggregation е следващата стъпка в еволюцията на високоскоростните мобилни широколентови услуги, която комбинира няколко честотни канала за по-добра мобилна широколентова скорост за даунлоуд, съобщи доставчикът на решението – шведската компания Ericsson.

LTE абонатите на Telstra нарастват с бързи темпове, като към момента достигат почти 3 милиона, а преди шест месеца са били едва 2,1 милиона. С помощта на LTE-Advanced операторът ще може да контролира растящия трафик на данни.

„Когато през 2015 г. получим достъп до 700MHz спектър, възнамеряваме да въведем следващото поколение LTE-Advanced, като комбинираме големи честотни блокове в спектъра на 700MHz и 1800MHz и предложим още по-високи върхови скорости, достигащи теоретично до 300Mbps”, поясни Майк Райт, изпълнителен директор на звено „Мрежи” в Telstra.

В региона и глобално много оператори разполагат с лицензи за 1800MHz и 900MHz честоти. Именно затова реализирането на LTE-Advanced проекта в Австралия се наблюдава с огромен интерес, коментира Хокан Ериксон, ръководител на Ericsson в Австралия, Нова Зеландия и Фиджи.

Ericsson поддържа изграждане на LTE-Advanced Carrier Aggregation и на други честоти, в други държави. През юли т.г. компанията помогна на LG U+ в Южна Корея да пусне комерсиална LTE-Advanced мрежа, използваща едновременно 1800MHz и 850MHz честоти.

Коментар