България води в ЕС по интернет телефония

Популярността на интернет телефонията е най-висока в България сред страните от ЕС

Популярността на интернет телефонията е най-висока в България сред страните от ЕС

Разделението между телефон и интернет бързо избледнява. 34% от потребителите използват интернет телефония, което представлява ръст от 7 пункта през 2012 година, сочи проучване на Европейската комисия.

28% от потребителите в рамките на ЕС ползват интернет, за да говорят безплатно с потребителите на същата VoIP мрежа, а 4% използват VoIP, за да водят по-евтини международни разговори .

Интернет телефонията (VoIP) е изключително популярна в България (57%), Кипър (55%), Естония (54%), Литва и Латвия (51%). Същевременно услугата е по-слабо използвана в Португалия (18%), Италия (26%), Испания (28%) и Гърция (29%), но и там популярността й расте, като броят на потребителите се увеличава със средно 7 пункта от 2011 г. насам.

Засиленото използване на интернет телефонията изглежда отразява ръста в развитието на широколентовите връзки; така например през 2012 г. в Кипър броят на свързаните с интернет домакинства се е увеличил с 11%, а ползването на интернет телефонията – с 16 пункта.

Европейските граждани все повече искат да разполагат с мобилен широколентов интернет, но се притесняват от цената. Данните за новите абонаменти за интернет достъп и за ползването му за гласова комуникация сочат, че потребителите възприемат предлаганите от новите устройства и услуги възможности, но заради цената на услугите добре премислят преди да позвънят или да се свържат с интернет, съобщи Комисията.

Мобилните телефони са навсякъде, но едва половината от тях са „умни”. Делът на абонаментите за телефон с възможност за достъп до интернет варира от 55% в Швеция, Дания, Обединеното кралство, Финландия, Франция и Нидерландия до под 35% в Белгия, Гърция, Унгария, Кипър, Румъния, България и Португалия.

По-слабото навлизане на смартфоните е характерно за много държави, в които абонатите с достъп до мобилен интернет ограничават времето си за сърфиране заради таксите — това са Унгария (35%), Португалия (58%), Гърция (53%), Кипър (52%), Белгия (47%) и Румъния (45%).

По ценови съображения, повече от половината граждани на ЕС ограничават обажданията си от мобилните си телефони към номера от националните мрежи (55%) и към международни номера (54%). Над 70% пък ограничават националните си телефонни разговори в Гърция (81%), Португалия (79%), Ирландия (72%) и Румъния (71%).

С широколентов достъп до интернет у дома разполагат 3/4 от домакинствата: понастоящем 72,5% от домакинствата в ЕС имат широколентова връзка, спрямо 67,3% през 2011 г., по данни на Евростат. Техният дял се е увеличил с 20 процентни пункта в Румъния и с 16,7 пункта в Словакия, като днес повече от половината от домакинствата във всички държави членки разполагат с широколентов достъп до интернет.

През септември Комисията ще представи пакет от законодателни актове за „Свързан континент”, за да отговори на очакванията на потребителите за приемливи цени, заяви Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на цифровите технологии.

Коментари по темата: „България води в ЕС по интернет телефония”

добавете коментар...

  1. Павел

    кои фирми в България осигурява интернет телефония?

    благодаря

  2. сда

    искам някой да ми разясни какво е “широколентов достъп до интернет”…

    ако е това, което си мисля, искам да мина на тяснолентов, ако е възможно…

    много мерси, предварирелно, кхъъъ 🙂

Коментар