Британците подменят 14 млн. стационарни линии с VoIP

Всеки домашен телефон в Обединеното кралство ще бъде превключен към интернет връзка
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологията, от която понастоящем зависят стационарните телефони във Великобритания, ще бъде изключена през 2025 г. Потребителите обаче ще продължат да разчитат на своите „слушалки” – те ще работят чрез пренос на глас през интернет (VoIP).

Публичната комутируема телефонна мрежа (PSTN) е модерна версия на технологията от 19-ти век, ала дните ѝ са преброени, според Openreach, която вече е започнала работа по прехода, отбелязва BBC.

Стационарните оператори във Великобритания ще превключат всеки домашен телефон в Обединеното кралство към интернет-базирана връзка вместо традиционните стационарни медни проводници. Промяната обхваща общо 14 милиона линии.

PSTN мрежите по света са модернизирани многократно, но все още работят на същия принцип – установяване на директни връзки между телефони чрез посредническа централа. Това вече е неефективно, смятат операторите. Старото PSTN оборудване е скъпо за поддръжка и качеството на разговорите може да се подобри чрез маршрутизиране на стационарните разговори чрез интернет връзки.

Старите стационарни телефони ще продължат да работят и след промяната на мрежата. Освен ако не се преместят в друга част на страната, повечето абонати ще запазят и същия телефонен номер. Апаратите също няма да се нуждаят от подмяна – съществуващите телефони ще бъдат свързани към различна система „зад кулисите”.

Промяната идва след прехода от аналогова телевизия към цифрова, който породи известни тревоги сред потребителите относно качеството на услугата. Новата цифрова телевизия се оказа с по-„зърнесто” изображение на много места в страната.

Сега редица потребители се опасяват, че подобно влошаване ще има и при телефоните. Това обаче няма да се случи, уверяват регулаторите, защото преносът на глас изисква далеч по-малко ресурс.

Коментари по темата: „Британците подменят 14 млн. стационарни линии с VoIP”

добавете коментар...

  1. Koko Н

    Никога не бих си сменил старата линия,защото при отпадане на тока акумулаторното захранване от централата поддържа телефона функциониращ.

  2. ха

    И тук като се мина на цифрова телевизия неща се влошиха. Малко да се появят смущения по трасето и всичко предавано замръзва включително звука. Така съвсем губиш представа за съдържанието. Да след началото пускане после усилиха яко сигнала, за да не влияят толкова смущенията, но и това вече не помага, защото явно пак са го намалили по сила сигнала (говоря за там, където ползвам телевизия).

    При аналоговата телевизия никога не изчезва изцяло и картината и звука. Просто се “замърсяват”, но пак са разбираеми.

Коментар