Бизнесът ще изгражда марката “SEE IT” на Югоизточна Европа

Представители на ИКТ бизнеса от осем държави в Югоизточна Европа подписаха меморандум за повишаване на качеството на индустрията и единен бранд. В рамките на петата SEEITA (ИТ конференция за Югоизточна Европа) в Скопие, организации от Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватия подписаха документ, с който се ангажират да изградят в региона капацитет, базиран на качество и иновации, съобщава в IT in The Press Българският ИКТ Клъстер, който заедно с ЕСИ Център България и БАСКОМ имат водеща роля в двегодишната подготовка на инициативата.
Участващите във форума инвестиционни фондове, държавни институции, университети и технологични паркове, както и организации в подкрепа на бизнеса и донорски програми, одобриха общи цели и принципи на партньорство за позициониране на Югоизточна Европа като висококачествен хъб в областта на ИКТ. Очаква се тези групи също да се присъединят към меморандума и поемат ангажименти в плана за действие.
Регионалните университети и образователни институции ще обсъдят инициативата на провеждащата се в София Балканската конференция по информатика.
Организациите, подписали меморандума, ще изграждат марката "SEE IT" чрез сътрудничество между компаниите от региона за разработване на общи проекти, чрез обмен на добри практики и въвеждане на световни модели за управление на качеството.
"Регионалното сътрудничество предоставя уникален шанс региона да се позиционира като благоприятна и конкурентна среда за развитие на ИКТ проекти. Въпреки положителното развитие от последните години, вече се усеща проблем в областта на човешките ресурси – повишаване на средното ниво на заплащане и недостиг на специалисти”, каза Петър Статев, председател на управителния съвет на българския ИКТ Клъстер.
„В дългосрочен план това е голям риск за сектора. Изграждането на професионална мрежа между организациите в ИКТ е ключа към усвояването на повече от 2-та милиарда евро предвидени от ЕС фондовете за ИКТ в България и дългосрочния пазарен успех на целия регион", допълни Статев.
Регионалните проекти, стартирани от ЕСИ Център България, вече създават необходимата критична маса от професионалисти и фирми, които внедряват разпознаваемите в цял свят модели за качество CMMI и ITMark.
Над 25 фирми в региона вече поеха към върха на пирамидата на ИТ конкурентоспособността. Именно те са емблемата и гаранцията за качество на продуктите и услугите, предлагани в региона, коментира Георги Шарков, Директор на ЕСИ Център България.
Подобряването на ИКТ уменията сред младите хора, учредяването на стипендии за насърчаване на таланти и подобряване съдържанието на ИКТ програмите в университетите от региона са сред основните приоритети в подписания документ.

Коментар