Задава се Windows стандарт и за роботите

Хаосът в индустрията на роботите е на път да бъде преодолян. В играта се намеси Microsoft и по всичко изглежда, че скоро стандартизацията в тази бързо развиваща се пазарна ниша ще стане факт.
През седмицата, на конференция Robo Business в Питсбърг софтуерният гигант представи своята Windows платформа Microsoft Robotics Studio. Това обявление се очакваше с големи надежди от компании, учени и ентусиасти, работещи в областта на роботиката. Всички те са изправени пред сериозния проблем на несъвместимост на техните продукти, поради липса на стандартизация в хардуера и софтуера за роботи.
Сега хората на Бил Гейтс предлагат решение, което ще направи усилията на разработчиците по-съгласувани и ефективни. С платформата на Microsoft проектантите ще създават по един общоприет начин модели на роботи и ще пишат софтуер за тяхното функциониране.
Унифицираният начин за проектиране, колкото и да не се харесва на някои хора, ще позволи части за роботи, създадени от една компания, да бъдат съвместими с тези от друга компания. Очаква се, навлизането на платформата в употреба да даде сериозен тласък в производството на роботи от всякакъв калибър – от играчки и джаджи за дома до уреди за специални и рискови мисии.
Microsoft не е сама в усилието си да стандартизира роботиката. Нейният нов продукт е резултат от съвместна работа с университети и компании от индустрията на роботите. Според някои източници, разработката на софтуера Robotics Studio е отнела около 3 години на Microsoft и нейните партньори. Предвид потенциала на пазара обаче, тепърва предстоят интересните новини от Редмънт.

Коментар