ДНК е кандидат за основна градивна частица на бъдещите компютри

Изкуствено създадени от човека ДНК структури могат да се свързват с метали, полупроводници и други елементи и да се превърнат в основен компонент на електрически вериги, много по-малки и значително по-мощни от познатите до момента. Те ще са основата на технологични продукти, 10 пъти по-малки и многократно по-ефективни от използваните в момента.

Такива са изводите от експериментите на екип от учени начело с Найман Сийман. Има ли граница за развитието на технологиите, която човечеството ще достигне? Колко дълбоко ще проникнат те в живота ни? Коя е следващата стъпка в иновациите и колко голяма ще е тя? Благодарение на малка група учени, тези съществени въпроси на нашето време получиха един единствен отговор. И той е свързан не с друго, а с градивните частици на живота – ДНК.

Идеята е ДНК елементите да участват в структурата на компютърни нанотехнологии, като по този начин се достига до по-малки размери на продуктите и по-висок коефициент на полезно действие. Тестовете на популярния изследовател Сийман и неговата компания залагат на основно свойство на ДНК. А именно, че четирите химични основи, които участват в строежа на киселината – аденин (А), тимин (Т), цитозин (Ц) и гуанин (Г), имат естествена склонност да се свързват помежду си, образувайки популярната ДНК спирала.

На базата на това учените решават да си “поиграят” с ДНК елементите, за да изследват новите им възможности. Задавайки връзките, които се осъществяват между тях, те създават двуизмерни ДНК модели с различна форма. При още по-задълбочена работа, отново на базата на селективните връзки между химичните основи, се достига и до възможността за симулиране на движение. Учените изобретяват двукрако творение, което “ходи” по равна плоскост, като цялата тази картина е изградена от ДНК частици.

Когато възможностите за манипулиране на ДНК се обвържат с технологиите, се разкриват интересни перспективи. Специална компютърна програма ще пише кода за различните връзки на ДНК елементите, които трябва да се получат. “Градивните частици на живота”, както ги наричат учените, буквално се прекодират. Във водна среда частиците със съвпадащи показатели се свързват помежду си.

Оказва се, че изкуствено създадените от човека ДНК структури могат да се свързват с метали, полупроводници и други елементи. Така те се превръщат в основен компонент от структурата на електрически вериги, много по-малки и значително по-мощни от познатите до момента. Това непосредствено ще доведе до технологични продукти, които са около 10 пъти по-малки и значително по-ефективни от известните досега.

Найман Сийман, авторът на новата “нано-идея”, е химик от университета в Ню Йорк, който още преди 20 години започва да мисли за възможности за комбиниране на биологичните дадености с произведените от човека технологии, с цел постигане на максимална ефективност. Ученият достига до идеята, че дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК) може да се превърне в основно енергийно ядро за технологиите, като същевременно предоставя и готов код за тяхното функциониране.

Приложенията на ДНК моделите са много, твърдят учените около Сийман. Възможностите за “кодиране” на основната органична субстанция ще осигурят нов начин за справяне с редица проблеми. В медицината например ще стане възможно инжектирането на ДНК молекули, “програмирани” така да въздействат на структурата на човешкия организъм, че да елиминират болести като рак и СПИН например.

Бъдещето е в нанотехнологиите, казва американският химик, и множество експерти го подкрепят. Ако използването на технологични методи за манипулацията на органични елементи като ДНК се утвърди, това несъмнено ще отвори нова страница в историята на човешкото развитие.

Коментари по темата: „ДНК е кандидат за основна градивна частица на бъдещите компютри”

добавете коментар...

  1. Димитър

    Защо ми се струва че преди три години четох такава статия, озаглавена Първия работещ процесор в епруведка? Наистина нищо ново…

  2. TechNews.bg

    До Анонимен, добавено на 02/07/2006 20:48 ->

    Доста тесногръдо разсъждение! Ако живееше преди 4-5 хил. години можеби би казал(а) същото и за мелеорацията и железния плуг. Преди 200-300 години пак за комбайна, тракотора и двигателите с вътрешно горене.
    Ако не разбираш да те светна, че подобни технологии могат да доведат до 10х по-бързо разрешаване на проблеми като рак, СПИН, както и глада на света който толко много те мъчи.

  3. TechNews.bg

    Докато всеки ден , десетки хиляди хора измират от глад, ние се впечатляваме от технологии без които всеки може да живее добре!!!

  4. TechNews.bg

    Самата идея е на повече от 20 години, само техническото изпълнение се актуализира.. И все пак – ако процесорът или паметта с невероятните показатели е течност в епруветка, или филм върху чип, какъв ще е интерфейсът? Електронен микроскоп за който е нужно цяло помещение ли?
    Има мнооооого да се работи по това

  5. TechNews.bg

    Вероятно ще е СУПЕР новина тази седмица това в БГ пространството… по-скоро е журналистическа проза. Не е нищо ново, дори ги има в цивилно производство от преди 5-6 години (а във военно от кога ли?). Само ще вмъкна, че 2000/2001 участвах в изграждането на системата за дизайн на матрици за биочипове на Моторола във Финикс, която започна работа декември 2000 . Да живее прозата!

  6. TechNews.bg

    Невероятно , но от технологично отношение постижимо. За тези технологии се говори отдавна, дано да навлезнат по-бързо в цивилните технологии

Коментар