Ведомствените ИС ще си “говорят”, най-после

Ведомствените ИС ще си “говорят”, най-после
МС прие проект за съвместимост на информационните системи
23-06-2006
Решение на Министерския съвет от вчера, 22 юни, обещава да преоделее отдавна коментираната липса на съвместимост между информационните системи на различните ведомства.
В момента електронните административни услуги се изпълняват самостоятелно от отделните ведомствата, като се разчита на собствено изградени информационни регистри (бази данни). С одобрения от МС проект ще се осигури системна интеграция и оперативна съвместимост както при информационния обмен между системите на звената на изпълнителната власт, така и при реализация на електронни услуги за гражданите и бизнеса.
За да може да се реализира съставна услуга, т.е. да се събира необходимата информация за изпълнението на услугата от различните бази данни, намиращи се в отделните ведомства, е необходимо да се осигури техническата възможност регистрите да "говорят" помежду си. Ето защо ще бъде създаден приложен софтуер, който ще описва съдържанието на съществуващите регистри, съобщават от МДААР.
Ще бъдат изготвени и правила, по които отделните регистри да обменят информация помежду си. По този начин, когато се изпълнява заявена електронна услуга, софтуерът ще проверява каква информация е необходима за изпълнението й и къде се съхранява тя. Последната стъпка е извличане на търсената информация и нейната обработка за изпълнение на е-услугата.
За реализацията на проекта МДААР ще изготви инструкции за изграждане и функциониране на Регистър на информационните обекти и Регистър на електронните административни услуги. ДАИТС пък ще подготви инструкция за изграждане и функциониране на Регистър на стандартите и инструкция за реда и условията за Сертификация на ведомствените системи по отношение на съответствието им с рамката за оперативна съвместимост.
Проектът “Българска национална рамка за оперативна съвместимост на информационните системи в изпълнителната власт” е допълнение към стратегията за електронно правителство и е свързан с процеса на присъединяване към Европейския съюз. България ще се включи в интеграцията на националните системи на страните-членки с цел организиране на трансгранични електронни услуги.

Коментар