Отпечатаните пистолети тревожат властите

При качествено изпълнение, отпечатаните пистолети могат да произведат поне един изстрел, преди да се разпаднат

При качествено изпълнение, отпечатаните пистолети могат да произведат поне един изстрел, преди да се разпаднат

Възможността за лесно създаване на оръжия, отпечатани на 3D принтер, разтревожи властите в Германия. По нареждане на правителството, немската полиция започна официални изпитания на „3D” пистолетите и други видове оръжия, за да установи степента им на опасност за обществения ред.

Напоследък в интернет се появи голям обем информация с подробни инструкции за отпечатване на пистолети с помощта на 3D принтер. Подобни оръжия все още не попадат под действието на нито един закон, а за притежаването и ползването им не са необходими медицински свидетелства и каквито и да е други разрешения, пише TG Daily.

Властите в Германия се опасяват, че контрабандисти и терористи могат да се възползват от отпечатаните пистолети и автомати. Подобни оръжия минават лесно през маталодетекторите, ако предварително от тях бъдат извадени металните им части. Тази практика може да стане повсеместна, според немските полиция.

3D печатът на оръжия стана актуален, след като един американец показа на целия свят как с принтер може да направи истински пистолет и дори пушка. По надеждност, пластмасовите оръжия отстъпват на металните, но все пак могат да произведат няколко изстрела, преди да излязат от строя, твърдят разработчиците им.

Разпространението на 3D принтерите може да доведе до това, че скоро във всеки да има отпечатан пистолет. Устройствата от този тип ще стават все по-компактни и достъпни за крайния потребител, опасяват се немските власти.

Тревогите на Германия обаче могат да се окажат необосновани. Наскоро Австралия проведе изпитания на отпечатани пистолети и автомати, които показаха, че засега технологията не позволява създаване на пълноценно оръжие. При изстрел, пистолетът се разпада на парчета и може да рани и дори да убие стрелящия.

Коментари по темата: „Отпечатаните пистолети тревожат властите”

добавете коментар...

  1. Валери

    При наличие на специална пластмаса може да се направи оръжие, което да произведе стотици изстрели. Всички части са от пластмаса!??????? Прави се и броня.

Коментар