Държавата пести 50 млн. годишно от оптична мрежа

Централните и териториалните структури на изпълнителната власт ще използват безплатно национална електронна съобщителна инфраструктура (НЕСМ), базирана на оптика. Освободеният държавен ресурс ще бъде над 50 милиона лева за година с последващо нарастване от 20% годишно, съобщиха от ДАИТС по време на откриване на първия етап от проекта.
В момента мрежата обхваща 19 областни града. Услугите, които НЕСМ предоставя на държавната администрация, са: предаване на данни, глас и видео, интеграция на телефонни централи, видео конференция и отдалечен достъп. НЕСМ ще осигури възможност и за реализация на проекта за национална система за спешни повиквания с единен европейски номер “112”.
Решението за изграждане на мрежата бешe взето от Съвета по координация, контрол и изпълнение на инфраструктурни проекти с национално значение към министър-председателя през декември 2006.
Първоначалната реализация на проекта включва използване на 4 оптични влакна, преминаващи през 19 областни града. Оптичните влакна са придобити от ДАИТС съгласно договора за приватизация на БТК АД. Агенцията поддържа и управлява опорната оптична мрежа на НЕСМ, а администрацията на Министерския съвет осигурява градската свързаност в областните центрове чрез националната АТМ мрежа НАМДА, според подписан протокол между двете институции.

Коментар