ВСУ обучава безплатно по писане на мобилен софтуер

Над 70 ученици и учители се включиха в безплатните обучения по мобилен софтуер на Варненски свободен университет

Над 70 ученици и учители се включиха в безплатните обучения по мобилен софтуер на Варненски свободен университет

Повишеното търсене на приложения за мобилни устройства и липсата на достатъчно такива за образователни цели провокираха инициатива на Варненски свободен университет за безплатно обучение по писане на софтуер.

В летните обучения с лектори от катедра „Информатика” се включиха над 70 ученици и учители от града, които разработиха образователни мобилни приложения и игри. Учениците вече имат една добра основа, посочи доц. д-р Галина Момчева – ръководител на катедрата.

Разработваните проекти са с различна степен на сложност. Като пример доц. Момчева посочи флаш игрите с образователни цели, чиято адаптация изисква намесата на специалист. Ако са програмирани на Strech обаче, преподавателите лесно биха могли да адаптират игрите сами.

„Ние искаме да мотивираме младите хора да използват мобилните си устройства с образователна цел. Нещо повече – да ги предизвикаме сами да създават такива приложения”, посочи доц. Момчева.

Участниците в курса разработват игри за таблети, които са лесни за използване и от децата, и от възрастните. В процеса на обучение курсистите минават всички етапи от проучването на пазара, през разработка на приложения по необходимост. Готовите проекти се публикуват в свободна платформа, от където могат да бъдат купени. Това са всички елементи на предприемачеството.

„Важно за младите е да познават широката палитра от средства и да успеят не само да създават продукти, но и да ги реализират на пазара”, коментира доц. Момчева.

Освен успешната пазарна реализация на проектите, сертифицирането е също важен етап в този процес. След завършване на обучението си по създаване на мобилни приложения през август 2013 във ВСУ всички участници получават сертификати за обученията, в които са участвали: разработка на мобилни приложения със Scratch базирани средства; разработка на мобилни приложения с App Inventor; разработка на мобилни приложения с PhoneGap. Най-добрите учители, участвали в обучението ще получат и сертификат за обучители в посочените курсове.

Коментар