Американка плаща по $9250 за пиратска песен

Глоба от 220 хиляди долара наложи съдът на 30-годишна американка, призната за виновна в незаконно разпространение в интернет на 24 музикални изпълнения. Джеми Томас ще трябва да плати по 9250 долара за всяка песен, съобщава Франс Прес.
Томас, майка на две деца, е отказала извънсъдебно споразумение с асоциацията на звукозаписната индустрия (RIAA). Така вместо няколко десетки хиляди долара, американката ще трябва да плати няколкостотин, в резултат на съдебното решение.
Джеми Томас твърди, че никога не е разпространявала музика в интернет и, че доказателствата срещу нея са погрешни. Жената беше уличена от компанията SafeNet, която контролира разпространението на материали със защитени авторски права в интернет. Томас е разпространявала песните чрез мрежата за файлов обмен Kazaa.
Присъдата би могла да бъде и още по-тежка. Ако RIAA беше подала иск за всички 1702 песни, открити у Томас, то глобата щеше да е около 15 милиона долара. Очаква се в близко време на съд да отидат още 26 хиляди потребители на мрежите за споделяне на файлове в САЩ, които са отказали мирно споразумение с RIAA.

Коментар