Изкупуването на акции от Asus не даде резултат

Asus не постигна желания ефект с изкупуването на свои акции за близо 85 млн. долара

Asus не постигна желания ефект с изкупуването на свои акции за близо 85 млн. долара

Тайванският производител на компютри Asus приключи програмата си за изкупуване на 10 милиона свои акции, която стартира през юли.

С този ход Asus се надяваше да предотврати по-нататъшно поевтиняване на ценните си книжа, но според анализатори, поставената цел не е постигната. Съгласно документите, подадени от Asus в местната фондова борса, компанията е изкупила акции за 84,33 милиона щатски долара.

В края на юни чужди инвеститори започнаха да се освобождават от акции на Asus, след като производителят обяви, че може да не достигне плана от 20-25 милиона лаптопа за 2013 година.

Asus предупреди, че заради слабото търсене на РС на световния пазар, доставките на лаптопи ще намалеят с 10%, спрямо 2012 г., когато тайванската компания пласира 22 млн. ноутбука. В резултат на песимистичната прогноза, акциите на Asus паднаха до 11-месечен минимум, припомня Focus Taiwan.

Анализаторите обаче смятат, че предприетите от тайванската компания мерки са недостатъчни и не водят до желания ефект. Дори след изкупуването на 10 милиона акции, котировките на ценните книжа на Asus останаха на ниски нива.

Коментар