Смартфоните Sailfish изкупени авансово

Смартфонът Jolla идва с 4,5-инчов екран, двуядрен процесор, модул LTE и камера 8 мегапиксела

Смартфонът Jolla идва с 4,5-инчов екран, двуядрен процесор, модул LTE и камера 8 мегапиксела

Финландският стартъп Jolla, създаден от бивши служители на Nokia, обяви, че първата партида смартфони с операционна система Sailfish е напълно разпродадена.

Устройствата с новата мобилна платформа все още не се продават свободно на пазара, а само чрез предварителна поръчка, като купувачите ги предплащат, съобщи The Next Web. Разработчикът не разкрива точни цифри за продажбите на Sailfish смартфони. Известно е само, че устройствата са достъпни за поръчка от 136 страни по света.

Първият смартфон на база Sailfish има 4,5-инчов сензорен екран Estrade, двуядрен процесор, 16 GB памет, разширяема чрез microSD карти, и 8-мегапикселова камера. Моделът с цена 400 евро ще излезе на пазара към края на 2013 година, първоначално във Финландия, където ще се продава от оператора DNA. Поръчките за нова партида смартфони ще започнат наесен.

Успехът на всяка мобилна платформа зависи от степента на развитие на нейната софтуерна екосистема. Sailfish позволява работа със съществуващите приложения за Android. Притежателите на смартфона обаче не могат да ги свалят от магазина Google Play, поради което ще трябва да ползват странични решения.

Коментар