Kodak излезе от процедура на фалит

Kodak излезе от процедурата на фалит, обявена през януари 2012 г.

Kodak излезе от процедурата на фалит, обявена през януари 2012 г.

Eastman Kodak, някогашният лидер във фотографската техника, може да излезе от състояние на фалит, в което беше изпаднал в резултат на постоянно влошаващи се финансови резултати.

Планът за реорганизация на американската компания беше одобрен от нюйоркски съд, благодарение на което на 3 септември Kodak ще излезе от процедурата на фалит. В рамките на преобразуванията, компанията прекратява бизнеса с фотокамери и ленти, като вместо това набляга на печатните услуги за корпоративни клиенти, предаде Блумбърг.

85% от обновената компания, оценявана на 400 млн. долара, отива в ръцете на група кредитори, при което сумата на дълга намалява до 4,1 млрд. долара. Акционерите в Kodak няма да получат нищо в хода на преструктурирането.

Съдията Алан Гропър определи фалита на Kodak като трагедия в икономическия живот на САЩ. Компанията обаче беше принудена да пристъпи към подобна процедура, тъй като продажбите на цифрови камери удариха основния й бизнес. Kodak не можа да се адаптира към новите условия и започна да регистрира постоянни загуби.

От 2003 година досега Kodak съкрати 47 хиляди души, закри 13 завода и 130 фотолаборатории. До влизането на компанията в процедура на фалит, персоналът й наброяваше 17 хиляди служители. След излизането от списъка с фалиращи компании, на работа в Kodak останаха около 8500 души.

През 2012 година загубите на Kodak нараснаха с 80%, достигайки 1,38 млрд. долара. Ако се приспаднат обаче разходите за реорганизация, годишната загуба е само 308 млн. долара, докато приходите на компанията са намалели с 20% до 4,11 млрд. долара.

На фона на тези резултати, Kodak обяви, че повече няма да продава продукти на индивидуални потребители и се преориентира изцяло към корпоративните клиенти.

След подаване на заявление за фалит, компанията се надяваше да получи над 2 млрд. долара за портфолио от 1100 патента, но поради жалба от страна на Apple тази сума бе редуцирана до 525 млн. долара, които отидоха за погасяване на дългове. Kodak взе също така кредит в размер на 950 млн. долара от банка Citigroup за срок от 18 месеца.

Коментари по темата: „Kodak излезе от процедура на фалит”

добавете коментар...

  1. :о)

    Толкова големи имена вече са “слезли от сцената”…KODAK спокойно можеше да ги последва, ако не му бяха дали изкуствено дишане.

Коментар