Gartner: Индустрията за сигурност е измама

Само малка част от проблемите, свързани с киберсигурността, изискват специално внимание, смята Джон Джирард, вицепрезидент на Gartner

Само малка част от проблемите, свързани с киберсигурността, изискват специално внимание, смята Джон Джирард, вицепрезидент на Gartner

Вицепрезидент на анализаторската компания Gartner изрече на глас публичната тайна, че индустрията на киберсигурността всъщност е една измама. По думите на Джон Джирард, този бизнес се основава на нагнетяването на страх и компаниите са принудени да харчат огромни средства за технологии, които фактически са ненужни.

Джирард, анализатор с опит от над три десетилетия в сферата на информационната сигурност, сравнява използваните методи за работа на доставчиците в бранша с тези на финансовите пирамиди. Всичко, което компаниите са чували някога за киберсигурността, е неистина и следствие от преднамерено нагнетяване на страх, твърди Джирард.

Преди да решат да похарчат огромни суми за защита, компаниите трябва да се замислят трябват ли им наистина тези технологии, съветва Джирард по време на конференция за сигурност в Сидни, Австралия, организирана от Gartner. Според него, само малка част от проблемите, свързани с киберсигурността, изискват специално внимание.

Джирард упреква доставчиците на технологии за сигурност, че се държат като мошеници, които ползват схемата на Понци, приета като нарицателно за финансова пирамида, или всяка незаконна финансова операция, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори.

Всичко започва с напълно безобиден проект. Инвестирате пари и след това идва нов кръг от вложения. Обещават ви безпрецедентна възвращаемост и ви убеждават да останете в схемата. След като веднъж сте се съгласили, е трудно да се отървете – така Джирард описва измамата. Много доставчици на сигурност, според него, използват подобен подход към своите клиенти.

Вицепрезидентът на Gartner смята, че компаниите не трябва да харчат големи суми за търсене на неизвестни уязвимости и анализ на локални заплахи. 90% от парите за сигурност трябва да отиват за продукти от първа необходимост – такива като защитата на мрежите от проникване и външни хакерски атаки.

Компаниите освен това трябва да игнорират огромния шум около киберсигурността. Партнирайте с държавата, участвайте в правителствени програми, но в разумни граници и винаги знайте правата си, е съветът към бизнеса на Джон Джирард.

Изследователската компания MarketsandMarkets прогнозира, че в периода от 2012 до 2017 г. световният пазар на решения за киберсигурност ще расте средногодишно с 11,3%, достигайки 120,1 милиард долара в края на периода.

Ключови играчи на този пазар, според проучването, са компании като Cisco, Check Point, Лаборатория Касперски, Fortinet, IBM, CA Technologies, McAfee и Symantec.

Коментар