Телефон се държи като фитнес треньор

Мобилен телефон може да измерва пулса, процента телесни мазнини, времето на вашите кросове и дори да ви каже дали имате лош дъх. Той може да определи нивото на вашия стрес и да ви вдъхнови с повдигащи духа думи, точно както личния фитнес треньор.

Прототипният апарат Wellness, съвместна разработка на японските компании NTT DoCoMo и Mitsubishi Electric,е предназначен за потребители, които искат по лесен начин да следят състоянието на своето здраве. Телефонът разполага с вграден сензор, който засича движението на тялото и пресмята колко калории изгаряте. Сензорът отчита дали вървите, тичате, изкачвате стълби или си почивате, като едновременно с това пресмята изразходваните през деня калории.

Хендсетът също така проследява вашия джогинг, като ви позволя да нагласите какво разстояние искате да изминете, за колко време и ви показва колко калории сте изгорили. Можете да правите всичко това, докато слушате музика през слушалките на телефона.

Когато задържите телефона с протегнати напред ръце, той се превръща в мини калкулатор за телесни мазнини. Сензор в горната част на устройството измерва пулса ви чрез пръстите. Ако се притеснявате за дъха си, духнете за няколко секунди в малката дупчица, която се намира от едната страна на телефона, и на екрана ще се изпише “оценката”.

Wellness също така задава въпроси, за да определи нивата на стрес, след което ви съветва как да ги понижите.

Японската компания все още тества технологии за своето устройство, вкл. функция за следене на храната и калкулиране на приема на калории, както и възможността потребителите да споделят данни.

Коментар