Създадоха прозрачна “стомана”

 
Ако “Стар Трек” и “Жената-чудо” могат да послужат за някакви индикатори, то неимоверната здравина на прозрачните материали е плод на научната фантастика от няколко десетилетия насам. Според учени от университета в Мичиган обаче, подобни материали скоро ще станат реалност.

Изследователят Николас Котов е избрал да нарече своята разработка “Пластмасова стомана”, но след това преценил, че всъщност материалът не отговаря достатъчно точно на името. Новият материал е конструиран от пластове глинени нано-листове и водно разтворим полимер, чийто химичен състав е подобен на този на обикновеното бяло лепило.

Статия за новия сложен материал е публикувана в изданието на Science от 5 октомври, като нейни автори са Котов и други учени от университета в Мичиган. Прозрачната "стомана" е създадена с помощта на машина, която произвежда последователно материали от по един нанопласт. Роботизирана ръка, разположена над колело с колби с различни течности, взима парче стъкло с размер на дъвка (във формата на лента), потапя го в полимерното лепило и след това в течност, съдържаща дисперсия на глинени нанолистове. След като пластовете изсъхнат, процесът се повтаря, докато 300 пласта от полимерното лепило и глинените нанолистове формират супер-здрав прозрачен субстрат.

Чрез този процес е създадено парче от новия материал, тънко колкото полиетиленова опаковка. Учените казват, че една от причините материалът да е толкова здрав е използването на "вектро" ефект (Vectro Effect), който позволява листове, които са били скъсани, да бъдат споени лесно на ново място.

Друга причина за силата на материала, според изследователите, е разклоняването на спойките между пластовете – по същия начин, по който зидарят подрежда тухлите на стената. В момента материалът се изследва за възможни приложения в авиацията.

Коментар