Мобилните вируси са нарастваща заплаха

Мобилните вируси са нарастваща заплаха
Над 200 нови хакерски творения са открити тази година
26-06-2006
Вирусите за мобилни телефони ще създават все повече неприятности в бъдеще, прогнозира водеща компания за сигурност. През първите 6 месеца на годината пък най-голямото предизвикателство за доставчиците на антивирусни решения са били зловредните кодове от типа “rootkit”, сочат данните на F-Secure. 
И ако инвазията на “rootkit” не e изненада за специалистите, то за такава може да се приеме откриването на над 200 нови мобилни вируса в периода януари-юни 2006 г. Те могат да причинят сериозни вреди, тъй като потребители и компании не са подготвени да се защитят от новата заплаха.
В момента, антивирусните специалисти разполагат с информация за над 185 хиляди вируса от различни типове. Антивирусните компании имат решения срещу повечето заплахи. Начините на проникване на зловредния код в компютрите обаче непрекъснато се усъвършенстват, което издига защитата от вируси в приоритет за фирми и обикновени потребители.  
Ново доказателство за изобретателността на хакерите е атаката за зомбиране на компютри, в която се използват за примамка sms съобщения. Разбира се, самите съобщения не са вируси, но е факт, че опасността започва от мобилния телефон. Успехът на тази кампания идва да потвърди опасенията, че мобилните потребители са в прицела на хакерите.
Бумът на rootkit вирусите пък се дължи на факта, че веднъж проникнали в компютъра, те много трудно се откриват от антивирусния софтуер. Този зловреден код се активира в процеса на зареждане на операционната система и остава “невидим”, вършейки своята работа. А тя е да инсталира скрити файлове и да прихваща данни от мрежови връзки, дори и от клавиатурата.

Коментар