Apple изобретява нова конструкция на лаптопите

apple macbook - featuredApple е в процес на патентоване на нова конструкция, която ще позволи намаляване на размерите, теглото и цената на мобилни компютри и други устройства.

Чрез промяна в начина на съединяване на отделните части на корпуса ще бъдат подобрени експлоатационните характеристики на ноутбуците.

Изобретението е описано в патента заявка, подадена през февруари в Патентното ведомство на САЩ, съобщи ArsTechnica.com. Предполага се, че технологията ще насочи в нова посока развитието на линията ноутбуци MacBook.

И в момента мобилните компютри на Apple са един от най-здравите, тънки и леки на пазара, благодарение на корпуса Unibody, разработен преди пет години. Той се състои от няколко големи детайла, всеки от които е изготвен от цял лист алуминий.

Новата конструкция на корпуса ще позволи на Apple да произвежда по-малки и по-леки лаптопи

Новата конструкция на корпуса ще позволи на Apple да произвежда по-малки и по-леки лаптопи

Същността на новото изобретение се състои в съединяване в един гъвкав лист на малки сегменти от твърд материал – полимер или метал. Подобна съединение предполага използване на точкова лазерна заварка на отделните елементи или електроперфорация на определени места на листа. Фигурата на перфорацията и други параметри влияят на радиуса на огъване на листа.

Много от сегашните електронни устройства съдържат части, изпълнени от твърди материали като пластмаса и метал, които защитават вътрешните компоненти. За да се движат тези части една спрямо друга, в устройствата се монтират шарнири, които увеличават размерите и оскъпяват производството, посочва Apple в патентната заявка.

Замяната на шарнирите в ноутбука с гъвкав лист е само един от начините за прилагане на новото изобретение. Технологията може да се използва също за направа на корпуси за слушалки и обвивки за таблети.

Коментари по темата: „Apple изобретява нова конструкция на лаптопите”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Apple са изобретили кориците на книгите??? Е с добавката от супер-материали…

Коментар