Противник на Стив Балмър може да оглави Microsoft

Овакантеният пост CEO на Microsoft може да бъде зает от някой от противниците на Стив Балмър

Овакантеният пост CEO на Microsoft може да бъде зает от някой от противниците на Стив Балмър

В края на миналата седмица Стив Балмър подаде оставка като главен изпълнителен директор на Microsoft. Неговото място може да бъде заето от някой от противниците му, които напуснаха компанията.

В следващите 12 месеца Microsoft трябва да назначи нов CEO, който да извърши планирания преход на компанията към доставчик на хардуер и услуги, наред със софтуера.

Бордът на директорите с  председател Бил Гейтс вече търси наследник на Балмър. Формиран е комитет начело с Джон Томпсън, който ще работи тясно с компанията за наемане на висши мениджъри Heidrick & Struggles International. Шанс за CEO на Microsoft имат както външни мениджъри, така и кадри на самата компания.

Вече се спрягат имена на възможните кандидати за шеф на една от най-големите ИТ компании в света. Едно от тях е Джулия Ларсон-Грийн, която работи от 20 години в Microsoft и наскоро бе назначена за изпълнителен вицепрезидент по устройства, в частност конзоли Xbox и таблети Surface, пише Forbes.com

Вероятен кандидат е Том Холмадхъл, настоящ вицепрезидент с отговорности за бизнеса с интерактивни развлечения. Стив Балмър може да бъде наследен и от Ки Лу, изпълнителен вицепрезидент за приложения и услуги, вкл. Office, SharePoint, Bing и други ключови продукти.

Най-любопитна е евентуалната кандидатура на Стивън Синофски, който се оттегли от компанията след пускане на Windows 8, заради личен конфликт с Балмър. Синофски е отговорен за дизайна на 8, което може да и плюс, и минус за неговата кандидатура за CEO, в зависимост от гледната точка.

Джей Алард, мениджър с 15-годишен опит в Microsoft, също е сред спряганите имена за нов главен изпълнителен директор. Негова е заслугата за продукти като Xbox, Zune и Kin. Алард напусна компанията през 2010 г. след разногласия със Стив Балмър.

Не е изключено в Microsoft да се върне Стивън Елоп, който в момента оглавява Nokia. Елоп ръководеше успешно подразделението за Office, а като CEO на Nokia прекрати развитието на Symbian и насочи компанията към Windows Phone. Неговият най-голям коз е опитът му в създаване и налагане на мобилни устройства.

Вик Гундотра също е потенциален наследник на Балмър. Той управляваше развитието на платформите на Microsoft, но впоследствие премина в Google, където пое социалната мрежа Google+. Този му ход го злепоставя пред борда на директорите, но от друга страна Гундотра би бил рационален избор, заради детайлното познаване на политиките на двете конкуриращи се компании и особено слабите места на Google.

Списъкът с потенциални кандидати за CEO на Microsoft е много по-голям от огласения. Възможно е компанията да се спре на напълно неочаквана кандидатура. Мнозина анализатори пък призовават Бил Гейтс да се върне начело на Microsoft, но съоснователят на компанията по-рано отхвърли подобна възможност.

Коментари по темата: „Противник на Стив Балмър може да оглави Microsoft”

добавете коментар...

  1. Mac

    Много благодарности на Стив Балмър и упоритостта му относно уиндоус 8. Та те ме тласнаха към Мак. Като гледам ценовата политика и срочна лицензия на Офис в тежки икономически времена, очаквам тежка криза в Майкрософт. Но обикновенно така става, когато някой търговец не се съобразява с желанията и възможностите на клиентите си.

  2. Blah

    За Синофски не ми се вярва – тъкмо се присъедини към борда на Andreessen Horowitz.

Коментар