Gartner: Грешка е да се блокират социални медии

Социалните мрежи имат огромно значение от гледна точка на обществената сигурност, заяви Роб Макмилан, директор изследвания в Gartner, на форум на компанията в Сидни.

По неговите думи, правителствата, които блокират достъпа до социалните медии, правят голяма грешка. Социалните медии са най-популярната форма на облачни услуги. Блокирането на достъпа до тях принуждава хората да търсят начини да заобиколят ограниченията, коментира Макмилан.

Що се отнася до бизнеса, Макмилън смята, че работата със социални медии може да научи компаниите на нови „трикове” в области като мониторинг, анализ на данни, възстановяване от проблеми и др.

Друг положителен ефект от социалните мрежи е фактът, че те заставят специалистите, разработчиците и потребителите да действат като един екип, отговорен за сигурността и развитието на услугите.

Роб Макмилан предупреждава компаниите за възможни проблеми, свързани с недооценката на важността на работата с потребителските общности. Социалните рискове идват не само от социалните медии, но и от други посоки.

Простото събиране на информация за потребителите чрез социални и други медии не дава никакъв резултат. Всичките данни и резултати от анализи в света не могат да помогнат, ако не знаете как да ги използвате, за да откриете недостатъците и възникващите рискове, заключава Макмилън.

Коментар