Как да защитим имейл кореспонденцията си от подслушване и прихващане

emai sec - insВ края на миналата седмица американското правителство официално призна, че между 2008 и 2011 г. Агенцията за национална сигурност неправомерно и напълно незаконно е прихващала имейл кореспонденция по време на разследване на хора заподозряни в тероризъм. Десетки хиляди лични имейли на американски граждани или чужденци намиращи се на американска територия са били достъпени в разрез с етиката и законодателството.

Как можем да сме сигурни, че имейлите ни се четат само от нас и от изпращача? Можем ли да вярваме, че информацията ни е защитена и до нея нямат достъп трети лица?

След като скандалът в САЩ придоби популярност и широка гласност, множество потребители си зададоха въпроса, до колко техните имейли са конфиденциални и дали сървърите, на които се съхраняват не се прослушват и не са обект на следене? Решението на този казус е да съхранявате имейл и чат кореспонденцията си при локален доставчик или на ваши собствени сървъри.

За да гарантирате сигурността на имейл кореспонденцията, ИТ експертът в областта Борислав Бориславов дава следните съвети:

„На първо място се убедете, че всички имейли и съобщения, които изпращате, се криптират. Криптирането на данните ги прави достъпни само за вас и отсрещната страна. В момента най-доброто решение са така наречените S/MIME сертификати, които осигуряват сигурност като удостоверяват реалния изпращач на писмата и имат възможност да криптират съдържанието на писмото, така, че дори и писмото да бъде прихванато съдържанието не може да се прочете, без публичния ключ. Цифровите подписи удостоверяват самоличността на изпращача, а криптирането предпазва съдържането.

Второто изключително важно условие е да знаете къде точно се съхраняват вашите писма или по-точно къде се намира сървъра, на който се пазят техните архиви.

За съжаление никой от нас не е сигурен къде се намират физически писмата ни в публичните пощенски услуги, дори и платените. А дали имейлите ни се четат и от конректни служби, винаги ще бъде въпрос, който всеки си задава.

Препоръчвам да се убедите, че вашите имейли, чат хронология, файлове и контакти ще бъдат достъпни само за вас и няма да станат обект на незаконно подслушване и прихващане, било то от хакери или както в избухналия скандал – Агенцията за национална сигурност на САЩ или която и да е друга държава. Използването на професионална услуга, в разработката, на която е залегнала на 100% сигурността гарантира неприкосновеност на данните и пълна конфиденциалност. Именно такава услуга разработи ICN.Bg.

cMail Pro предлага нa потребителите на хостинг услуги в световен мащаб решение, подсигуряващо комуникационните им нужди във всички направления – имейл комуникация, телефония, календар, чат, обмен на файлове и вътрешно фирмена комуникация. А за да улесним максимално потребителите cMail Pro e интегриран в най-разпространения контролен панел за уебхостинг – cPanel.

В момента софтуерното решение се използва от няколко големи европейски компании. Получаваме изключително добри отзиви. Провеждаме промоционални кампании и промотираме продукта на европейския пазар като таргет група са малки и средни корпоративни клиенти с висок обем на имейл комуникация и необходимост от единно решение с широка функционалност.

cMail Pro е високо технологичен и е на световно ниво. Смея да каже, че успешно конкурира Google Apps for Business и Office 365, като дори в някои направления е и по-добър.

Съветвам всички винаги да се стремят информация им да е на сървър под техен контрол – собствен или такъв на локален доставчик на хостинг услуги. А защо не и да използват unified communication продукт с високо ниво на сигурност като cMail Pro, който съхранява данните на сървър в България!”