Топ 10 на най-богатите ИТ бизнесмени

Бил Гейтс, Лари Елисън и Джеф Безос са тримата най-богати ИТ предприемачи

Бил Гейтс, Лари Елисън и Джеф Безос са тримата най-богати ИТ предприемачи

Присъствието на ИТ бизнесмени в списъка на най-богатите хора в света е впечатляващо, наред с това на собствениците на нефтени корпорации и медийни империи, банкери и инвеститори със състояние, оценявано на десетки мелиарди долари.

А ето как изглежда Топ 10 на най-преуспелите във финансово отношение ИТ бизнесмени с общо състояние 251 млрд. долара.

1. Бил Гейтс

Най-богат ИТ предприемач през 2013 година е Бил Гейтс, председател на борда на директорите на Microsoft и основател на компанията. Неговото състояние възлиза на 67 милиарда долара, а в класацията на Forbes за най-богатите хора на планетата Гейтс заема второ място, отстъпвайки на мексиканския медиен магнат Карлос Слим.

2. Лари Елисън

Шефът на Oracle заема второ място сред най-богатите хора в ИТ бизнеса. Неговото състояние се оценява на 43 милиарда долара през 2013 г. В световната класация на Forbes Лари Елисън държи пета позиция, а в рамките на САЩ е в Топ 3 заедно с Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

3. Джеф Безос

Трето място в престижния рейтинг на ИТ персоните заема Джеф Безос – основател и шеф на най-големия интернет магазин – Amazon.com. Капиталът на Безос възлиза на 25,2 млрд. долара, което му отрежда 19-та позиция сред най-богатите хора в света.

4. Лари Пейдж

Като един от основателите и настоящ CEO на интернет гиганта Google, Лари Пейдж се нарежда на четвърто място с богатство, оценено на 23 млрд. долара. Тази година Пейдж се изкачва от 24-то на 20-то място в списъка на най-богатите хора в света.

5. Сергей Брин

Веднага след Лари Пейдж, на пета позиция е неговият съдружник в Google – Сергей Брин, който е съосновател на компанията и президент на направлението за технологични разработки. Брин е натрупал състояние в размер на 22,8 млрд. долара и заема 21 място в рейтинга на Forbes.

6. Майкъл Дел

Основателят и CEO на компютърния гигант Dell е шестият най-богат ИТ предприемач. Неговото състояние възлиза на 15,3 млрд. долара. Майкъл Дел заема в момента 49-та позиция в световната класация на Forbes.

7. Стив Балмър

Подалият оставка главен изпълнителен директор на Microsoft се нарежда в Топ 10 на най-богатите ИТ бизнесмени със състояние, оценено на 15,2 млрд. долара. Балмър е 51-ви в рейтинга на Forbes, губейки 7 позиции спрямо миналата година.

8. Пол Алън

И осмата позиция в Топ 10 на ИТ бизнесмените е за човек от Microsoft. Пол Алън, съосновател и приятел от училище на Бил Гейтс вече не работи в корпорацията, но акциите в Microsoft и инвеститорската активност му осигуряват 15 милиарда долара и 53-то място сред най-богатите хора в света.

9. Марк Зукърбърг

Основателят и CEO на Facebook е най-младият в Топ 10 на ИТ предприемачите. Марк Зукърбърг, класиран на 9-то място, има богатство в размер на 13,3 млрд. долара. В класацията на Forbes той заема 66-то място, докато през миналата година беше 35-ти. Спускането в рейтинга се обяснява с колебанията в курса на акциите на Facebook и благотворителните инициативи на Зукърбърг.

10. Азим Премджи

Топ 10 затваря единственият не-американец – Азим Премджи. Индийският ИТ бизнесмен е председател на борда на директорите на софтуерната компания Wipro Limited. Неговото състояние се оценява на 11,2 млрд. долара, което му отрежда 91-во място сред най-богатите хора в света. Любопитен факт е, че Премджи се счита за най-щедрия човек в Азия, след като през миналата година похарчи 2,3 милиарда долара за благотворителност.

Коментар