ФБР: 79% от мобилните вируси се пишат за Android

Заради високата си популярност и отворена архитектура, Android привлича най-силно авторите на вируси

Заради високата си популярност и отворена архитектура, Android привлича най-силно авторите на вируси, сочи съвместен доклад на ФБР и вътрешното министерство на САЩ

Милиони потребители на Android устройства по света са подложени на вирусни атаки, алармира нов доклад на ФБР, изготвен със съдействието на Министерство на вътрешните работи на САЩ.

Според експертите, най-разпространената мобилна платформа продължава да бъде главна мишена на хакерите, заради своята отворена архитектура и огромен пазарен дял. За Android се пишат 79% от всички зловредни приложения, докато делът на троянците, прицелени в iOS устройствата на Apple, е само 0,7%.

Според ФБР, следва да се отдаде дължимото на Apple, тъй като компанията подхожда много сериозно към проблема със сигурността. В случая с iOS, някои типове вируси принципно не могат да сработят, се казва в доклада.

44% от Android устройствата все още работят с версия Gingerbread, която излезе през 2011 г. и има множество уязвимости в системата за сигурност. В следващите версии на платформата тези уязвимости бяха отстранени.

Все повече федерални и местни власти използват операционната система на Google, което прави въпроса за нейната сигурност изключително актуален, заради риска от лесно заразяване с вируси и троянци при по-старите версии.

Последната версия на платформата – Android 4.3 Jelly Bean – се счита за най-защитена. В частност, тя позволява сканиране на инсталираните приложения за наличие на зловреден код. Все още обаче устройствата под нейно управление са малко.

Коментари по темата: „ФБР: 79% от мобилните вируси се пишат за Android”

добавете коментар...

  1. Келешa

    +1

  2. иии

    Да живей Пи Ар-ът!

Коментар