Intel пуска оптимизиран процесор за сървъри

В понеделник Intel съобщи пред медиите, че пуска на пазара нов двуядрен процесор, предназначен за сървъри и работни станции. Xeon от серията 4100 ще осигурява до 135% по-висока производителност и ще намали с 40% консумираната енергия спрямо предходните чипове на Intel.
Засега 150 производители на компютри са поръчали от Intel доставки на Xeon, съобщават от производителя. Процесорът е проектиран по най-новата микроархитектура Intel Core с две 64-битови ядра.
Серията 5100 се произвежда по 65-нанометрова технология, благодарение на която се намаляват размерите на транзисторите и консумацията на енергия. Тази технология е сериозно предимство за Intel, тъй като конкурентът AMD още не е съумял да пусне 65 nm производство.
Първите чипове Xeon 5100 ще работят на честота 3 гигахерца, а по-късно през годината се очакват и по-ниски версии на 2,33GHz. 
Експертите са единодушни, че пускането на новия процесор е силен ход на Intel, насочен и срещу най-големия му конкурент Advanced Micro Devices (AMD). Основната заплаха, която Intel вижда в лицето на AMD, е свързана с иновационните идеи, които конкурентът се опитва да реализира на пазара. Най-подходящ пример за това е интегрирането на две процесорни ядра в един единствен чип.
Въпреки извоюването на немалък пазарен дял от страна на AMD, лидерът Intel все още има сериозно предимство, като води с коефициент от 4 към 1 при процесорите за настолни компютри и 9 към 1 при лаптопите. 

Коментар