Откриха опасни дефекти в програмата Excel

Откриха опасни бъгове в Excel
Грешките застрашават компютрите от хакерски атаки
26-06-2006
Наскоро Microsoft откри сериозни дефекти в Excel, които застрашават не само конкретната програма, но и цялата компютърна система на потребителите, като дават лесна възможност за проникването на хакери. Дефектът касае компонент от Windows, който включва употребата на хиперлинкове, съобщават специалисти.
Microsoft ще загуби ценно време при отстраняването на дефектите, което ще даде аванс на хакерите, според експертите. Тестовете на Secunia (компания, занимаваща се с мониторинг на интернет сигурността) показват, че проблемите идват от файла "hlink.dll". Грешката се определя от компанията като „критична”, въпреки че още не съществува специално разработен зловреден софтуер, който да се възползва от нея.
Експертите съобщават, че евентуални опити на хакери за проникване в системата ще са свързани с подтикване на потребителя към отварянето на „специален” документ в Excel. Там ще се намира линк и след „кликването” му ще се активира нежеланият софтуер.
От Secunia съобщават, че операционните системи, които са податливи на хакерски атаки, посредством новоткритата грешка, са Windows XP, Windows Server 2003 и Windows 2000, работещи с Excel 2003.

Коментар