Корпорациите се насочват към нов клас софтуер за анализ и корекция на бизнеса

Все повече компании прибягват до оптимизация на дейността със софтуер за управление на бизнес процесите (BPM – от Business Process Management). Това са системи от ново поколение, които позволяват на компаниите постоянно да следят и да променят в движение процесите в своя бизнес.

В последните шест месеца търсенето на BMP решения се е увеличило много бързо, според анализаторите на Gartner. Успехът на пилотни проекти окуражава компаниите да разгърнат BMP системите в рамките на цялата организация.

Обичайната практика в корпоративния бизнес е периодично да се извършва ре-инженеринг на дейността с цел оптимизация. BMP системите налагат нова практика, а именно постоянен контрол и промяна на бизнес процесите.

Ръстът в BMP сегмента е 30% за полугодието, според Gartner, което е много сериозно увеличение в сравнение с 15-те процента за предходните няколко години. Анализаторите очакват до края на 2006-та пазарът на BMP софтуер да генерира приходи от 1 милиард долара.

Интернет, глобализацията на бизнеса и нарастващата роля на консуматорския пазар изправиха компаниите пред невиждани досега предизвикателства за оцеляване. Експерти отчитат намаляване на лоялността на клиентите, които все повече търсят евтини алтернативи и не желаят да се обвързват с един доставчик на даден тип стока. С тези фактори някои специалисти обясняват засиления интерес към софтуера за управление на бизнес процесите, или BMP.

Управление на бизнес процесите
Нуждата от BPM
Интернет и глобализацията промениха поведението на потребителите до такава степен, че поставиха компаниите в условия на невиждана досега конкуренция  
Коя е най-важната полза от BPM
Възможността мениджърите да вземат изпреварващи решения, в зависимост от резултатите на бизнеса
Пазарът
30% ръст за последните 6 месеца, според Gartner;
1 милиард долара е прогнозата за 2006 г.

За да запазят клиентите и удържат натиска на конкурентите, компаниите искат средство за ранно прогнозиране на резултатите, на база на които да могат да веднага да коригират бизнеса. BMP дава тази възможност с включените в него функции за измерване и управление на ефективността на процесите, бюджетиране, планиране, финансови прогнози и анализ на риска.

Популярните напоследък средства за бизнес интелигентност (BI) също са част от BMP системите. Те се използват за достъп и анализ на данни за нуждите на шефовете на различни нива в една компания.

Очевидни ползи от BMP са по-доброто разбиране на бизнес процесите и оттам по-прецизно планиране. Най-важната обаче, според експертите, е възможността за вземане на изпреварващи решения за корекция на бизнеса. Например, имайки BMP система, една компания може да види в аванс какви ще бъдат приходите й в края на месеца и ако те не съответстват на планираните, да предприеме навременни действия. Възможностите на BMP за моделиране на ефекта от различни мерки, са допълнителна гаранция срещу вземане на грешни решения.

Коментари по темата: „Корпорациите се насочват към нов клас софтуер за анализ и корекция на бизнеса”

добавете коментар...

  1. Анастас Ангелов

    “http://www.emeraldinsight.com/info/journals/bpmj/jourinfo.jsp”

  2. Людмил

    Ползва ли ги някои тези неща в България. Кои ги предлагат и колко струват

  3. Даниел

    какво му е на термина, интересно е дали тия неща се използват в България и от кой, могли са да напишат нещо повече по тоя въпрос

  4. Борис

    бизнес интелигентност (BI) :o) Поредният нов термин – сигурно идва от Силиконовата долина :о)

Коментар