Microsoft отваря част от софтуера си

Вълната на софтуера с отворен код повлече и основния играч на пазара – Microsoft. Дни след оттеглянето на Бил Гейтс от оперативното управление на гиганта от Редмънт, се появи сайт за софтуер с отворен код от… Microsoft.

В сайта CodePlex програмистите ще открият софтуерни средства, достъпни по условията на лиценза Shared Source (или споделен код). Според Microsoft, тази лицензия позволява на разработчиците да виждат сорс кода на софтуерните продукти.

Целта на Microsoft с този сайт е да приобщи към себе си повече програмисти, надявайки се един ден те да си купят продукти с по-голяма функционалност от предлаганите в CodePlex.

Действията на компанията вероятно са продиктувани от нарастващата популярност на софтуера с отворен код в средите на разработчиците на приложения.

Към момента, в CodePlex са достъпни средства за разработка като Microsoft Atlas AJAX. В своя сайт Microsoft ще достави освен код на софтуера си, но и възможност за професионална техническа консултация и общуване с програмистите, както в обществото на свободния софтуер.

Коментар