Autodesk дарява система на обществото на GIS софтуер с отворен код

Autodesk (NASDAQ: ADSK) обяви плановете си да дари координатна система и технология за изготвяне на карти на обществото на GIS софтуер с отворен код. Софтуерът, придобит от Mentor Software, чийто основател е Норм Олсен, ще даде възможност на потребителите да поддържат по-лесно конвертирането на географски координати и ще позволи точен и прецизен геопространствен анализ. Съобщението беше направено по време на годишната конференция „Свободен GIS софтуер и софтуер с отворен код” (FOSS4G – Free and Open source Software for Geospatial) във Виктория, Британска Колумбия, Канада. Събитието събира разработчици и потребители на GIS софтуер с отворен код, за да научат и представят нещо ново и да изградят мрежа от полезни контакти.
„С дарението на новаторски софтуер с отворен код за изготвяне на карти за публикуване в интернет (MapGuide Open Source) и софтуерна технология за достъп до геопространствени данни (Feature Data Objects – FDO), Autodesk се е доказала като лидер, който подпомага обществото за отворен код с високотехнологична и мощна геопространствена технология,” каза Франк Уормердам, президент на Фондацията за GIS с отворен код (Open Source Geospatial Foundation – OSGeo). „Последното планирано дарение позволява проекции и трансформации, които са необходими за поддържането на над 3 000 координатни системи по цял свят и има възможности, които преди това не са били достъпни на обществото за отворен код. Много се вълнувам и от това, че към обществото ще се присъедини Норм Олсен и очаквам с нетърпение да се засилят сътрудничеството и иновативността, които са отличителни белези на обществото за софтуер с отворен код”.
„Намерението ни отново да дадем своя принос към обществото за отворен код е отражение на желанието на нашите клиенти за по-бързи иновации, по-често пускане на продукти на пазара и по-малки общи разходи за притежаване”, каза Лиза Кембъл, вицепрезидент, Autodesk GIS. „Autodesk продължава да си партнира и да работи тясно с обществото за отворен код, за да помогне за навлизането на тези технологии – и за тяхното развитие и усъвършенстване с течение на времето.”
Планираното дарение следва неотдавнашното закупуване на технологията на Mentor Software от страна на Autodesk. Условията на сделката по придобиването не бяха публично оповестени. Норм Олсен, който е създал и поддържал технологията, която Autodesk възнамерява да предостави за свободно ползване, ще се присъедини към екипа на компанията като старши софтуерен инженер.
„Приятно ми е да видя как софтуерът, който съм създал и „отгледал”, отива при обществото за свободен код”, каза Олсен, „Изградил съм лоялна мрежа от последователи сред основните търговци на софтуер, които лицензираха и вградиха моята технология в своите GIS продукти. Преди това дарение, само аз отговарях за подобренията на софтуера. Сега тази технология може да бъде поддържана не само от мен, но и от много други разработчици, които могат да дадат своя принос. И накрая, за мен е удоволствие да се присъединя към компания за продажба на GIS и проектантски софтуер като Autodesk, която разбира ролята и стойността както на комерсиалната технология, така и на технологията с отворен код.”
Достъпност

За сега технологията е интегрирана в собствените софтуерни продукти на Autodesk, включително в AutoCAD Map 3D и Autodesk MapGuide Enterprise, и се използва от стотици хиляди организации по цял свят. В момента софтуерните инженери на Autodesk подготвят кода за свободно ползване, уверявайки се, че той е подходящо документиран и организиран като проект с отворен код. Компанията очаква да може да дари софтуера като проект с отворен код на OSGeo до края на 2007 г.

Коментар