Global Finance придоби мажоритарен дял в Типо Принт

Инвеститорът Global Finance придоби мажоритарен дял в Типо Принт, водеща компания на българския пазар за дигитален широкоформатен печат. Дял в собствеността придобива и настоящият мениджър на компанията Крум Петков, който ще ръководи Типо Принт и в бъдеще, а досегашният собственик Валентин Христов ще остане член на управителния съвет на дружеството. Финансови параметри на сделката не бяха съобщени.
Това е втората сделка от типа MBO (Management Buyout) за Global Finance, при която дяловият инвеститор подкрепя мениджмънта на българска компания при откупуването й от собственика. През 2005 г. по подобен начин Global Finance стана собственик на „Роял Патейтос”. И двете сделки са направени чрез фонд “Растеж”, който е насочен към малки и средни предприятия в България и региона.
Инвестициите в „Типо Принт” ще бъдат насочени към ускоряване темпа на растеж и пазарното присъствие на компанията, като са възможни и други придобивания. Плановете включват инвестиции в нови технологии с цел повишаване на бързината и качеството на печат и обслужването на клиентите, както и развитието на нови бизнес направления.
„Високият темп на растеж в областта на външната реклама и широкоформатния печат, модерната производствена база и добрият управленски екип на Типо Принт ни поставят в благоприятна позиция да подпомогнем бъдещото развитие на компанията”, обоснова инвестицията Злати Христов, инвестиционен мениджър в Global Finance, София. „Ще насочим усилията си в повишаване качеството на услугата и разширяване на дейността, както в страната, така и в региона.”
Global Finance оперира в Югоизточна Европа и има офиси в Атина, София и Букурещ. От основаването й през 1991 г. досега управлява фондове от над 700 милиона евро и е направила повече от 60 инвестиции.
Фондът Растеж e създаден през юни 2003 г. от Global Finance, съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и цели дялови инвестиции до 1 милион евро.
Инвестициите на Global Finance в България включват „Чипита”, “Стилмет”, „Онда”, „Роял Патейтос”, „Телетек” и „Обединена млечна компания” АД (ОМК), която по–рано през тази година инвеститорите продадоха на Vivartia.

Коментар