OS X и iOS приложения ще работят на Linux

Емулаторът Darling ще позволи изпълнение на OS X и iOS приложения в Linux среда

Емулаторът Darling ще позволи изпълнение на OS X и iOS приложения в Linux среда

Нов софтуер в процес на разработка ще позволи на Linux потребителите да пускат на своите системи приложения, написани за епълските платформи OS X и iOS.

Чешкият разработчик Любош Долежел обяви напредък по проекта с отворен код Darling. Емулиращият софтуер ще направи възможно пускането на приложения, създадени за десктоп и мобилната платформа на Apple – OS X и iOS, в системи под управление на Linux.

Новият продукт е в напреднал етап на разработка и вече са постигнати известни успехи. Darling представлява емулатор на Darwin/OS X обвивка, в която могат да работят епълските приложения.

Разработката на Любош Долежел е аналог на популярния софтуер Wine, предназначен за пускане на Windows програми на системи под управление на операционна система Linux.

Коментари по темата: „OS X и iOS приложения ще работят на Linux”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Преди време един играч на пазара беше продавал персонални компютри (доста по-евтини от тези на Apple), на които беше инсталирана Apple-ска OS. В последствие Apple ги съди и спечели. Спечели, въпреки че споменатата фирма съвсем законно си беше купила копията на Apple-ската операционна система. Мотива на Apple е бил, че продаването на операционната им система е разрешено, само ако последната върви на техни компютри (и съответно нямаш право да емулираш изпълнение под други платформи).

    Сега ситуацията няма да е принципно по-различна. Докато проектът е хоби, то проблем няма да има. След това единствените приложение, които официално ще е позволено да се пускат ще трябва да не са нито на Apple, нито на някои от нейните по-големи партньори. Така че списъкът от възможни програми май няма да е толкова впечатляващ.

Коментар