Забраниха SMS-те на латиница в Русия

Федералната служба на Русия по надзор в областта на масовите комуникации, връзките и опазването на културното наследство забрани на мобилните оператори да разпространяват SMS съобщения на латиница, съобщи сайтът lenta.ru.

Ръководството на службата отбелязва, че в съответствие с федералния закон за връзките, взаимоотношенията между операторите и потребителите трябва да се осъществяват на руски език. Решението е съобразено с текстове в Конституцията и с федералните закони за официалния език в страната.

В тези документи е отбелязано, че официалният език на цялата територия на Руската федерация е руският, чиято азбука е построена на графичната основа на кирилицата. Така всяко SMS съобщение от мрежовите оператори, набрано на латиница, нарушава законите на страната.

Службата вече е провела проверки на операторите и е издала препоръки за отстраняване на нарушенията. Предстои съвещание между ръководствата на службата и мобилните оператори, на което ще се обсъжда изпълнението на изискванията на закона.

по темата: „Забраниха SMS-те на латиница в Русия”

добавете коментар...

  1. AIX

    Там е работата, че има много потребители със стари телефони, които не поддържат кирилица!

  2. Патриот

    Само така, браво на руснаците!
    И аз много се дразня оператора като ми праща разни административни съобщения на шльокавица. Де акъл, де.

Коментар