Проучване: Подценява се опасността от вирусите

Близо половината от потребителите на защитен софтуер не обновяват своите програми по цял месец, алармира ново проучване на компанията McAfee. В същото време 54% от анкетираните признават, че компютрите им са били заразени с вредоносни програми. Други 44% подозират, че на техните персонални компютри действа спайуер.
Като цяло потребителите подценяват опасността от вредоносния код, заключава проучването, проведено съвместно от McAfee и Националния алианс по компютърна безопасност (National Cyber Security Alliance). По тази причина те не обновяват регулярно своите програми за защита, което ги излага на допълнителни рискове.
87% от анкетираните имат инсталиран на своите компютри антивирусен софтуер, а 73% – защитна стена. Освен антивируси, потребителите разполагат и със средства срещу спайуер (70%) и фишинг (27%).
Отдалеченото сканиране на McAfee обаче установява, че немалък процент от тези продукти са неактивни. Има и потребители, които въобще не знаят за наличието на защитен софтуер на системите им.
И макар 98% от анкетираните да са съгласни, че е необходима защита на съвременно ниво от вредоносни кодове, то 48% не са обновили своите антивирусни и други продукти в продължение на месец, разкриват от McAfee.

Коментар