Квантова криптография ще опази данните в смартфона

Учени от Бристолския университет предлагат използване на квантова криптография в смартфоните вместо математическо кодиране с пароли като мярка за подобряване на защитата на личните данни.

В момента новата технология съществува само в лабораторни условия, но според физика Джерeми О’Брайън, тя може да бъде пренесена на обикновени смартфони, съобщи engadget.com.

Квантовата технология, разработена от учени от Бристолския университет, може да намери приложение в смартфоните

Квантовата технология, разработена от учени от Бристолския университет, може да намери приложение в смартфоните

Принципно, за да работи, технологията изисква и предавателят, и приемникът на информация да бъдат оборудвани с източник на фотони, като при това цялата система е твърде чувствителна към въздействието на външни фактори.

О’Брайън предлага да се използва само един източник на фотони – в предавателя. Приемникът, например мобилен телефон, може само да приема, преобразува и пренасочва сигнала. Подобен подход позволява да се избегне проблемът със смущенията и технологията да стане достатъчно надеждна.

Новата разработка има потенциал значително да разшири оперативните възможности на квантовата криптография извън лабораториите, за използване в мобилни устройства и за други приложения, твърдят учените от Бристолския университет. Ако технологията бъде внедрена в смартфоните, информацията в тях ще стане напълно защитена.

Коментари по темата: „Квантова криптография ще опази данните в смартфона”

добавете коментар...

  1. ????

    Добре де, сигнала, ще минава ли през централите на мобилният оператор. Как тогава службите ще записват и следят, тези кримита…нали е задължително да пазят записите поне 6 месеца…..определено тая няма да стане как е замислено. В специални случаи да….когато няма посредник.

Коментар