Учени създадоха миниатюрен човешки мозък

Екип от учени начело с професор Юрген Кноблих от Института по молекулярна биология на Австрия успяха да отгледат в лабораторни условия миниатюрен човешки мозък.

По-рано същият екип изследователи отгледа мозък на мишка, а сега постига значим успех и с човешки мозък. Учените уточняват, че тяхното творение не трябва да се нарича умалено копие на мозък, тъй като му липсват някои важни структури, но пък има хипоталамус и части от кората на главния мозък, съобщи NewScientist.com.

Лабораторният мозък ще позволи на учените да изследват човешкия мозък в най-ранните му стадии на развитие. Формирането на мозъка е постигнато чрез използване на стволови клетки, които са били препрограмирани в ембрионални и захранени с питателен коктейл за растежа им.

За един месец клетките прераснали в мозък с диаметър до 3-4 мм. Някои структури на мини мозъка напълно съответстват на мозъка на възрастен човек. Учените са успели да визуализират невронната активност на лабораторния мозък и да получат нови знания за това как функционира човешкият мозък. Очаква се в бъдеще подобни модели на мозъка да изиграят ролята на ключ за разбиране на причините за възникване на болести като аутизъм и шизофрения и за откриване на начини за лечението им.

Коментар