SafeRise разпознава хора с точност 99%

Нова израелска технология елиминира нуждата от използване на идентификационни карти

Нова израелска технология елиминира нуждата от използване на идентификационни карти

Израелският стартъп FTS21 разработва система, която може да разпознава хора без използване на идентификационни карти. Проектът SafeRise получи наскоро финансиране в размер на 5 млн. долара от венчърния фонд L.V. Holdings.

В основата на SafeRise стои иновативна технология In Motion Identification, патентовата от FTS21. Системите на нейна база могат да разпознават хора, влизащи в сграда, като фиксират чрез видеокамера техните лица, глас и движение на тялото. Биометричните данни, събрани от системата, се съпоставят със съответната информация от база данни с хора, които имат достъп до територията.

Предимството на технологията се състои в това, че идентифицира влизащия в сградата човек без неговото участие, като напълно елиминира нуждата от идентификационни карти. Освен това три различни фактора за идентификация значително затрудняват подмяната на личността и неоторизирания достъп до дадена територия.

Трифакторната идентификация дава много по-точни резултати, в сравнение със съществуващите технологии за биометрична идентификация, които установяват личността на човека по един-два параметъра – лице, пръстов отпечатък и др. Създателите на SafeRise твърдят, че тяхната система е единствения в момента софтуерен продукт, способен да идентифицира човек с точност 99%.

Стартъпът FST21 е основан от генерал-майор Ахарон Зееви Фаркаш, бивш шеф на военното разузнаване на Израел в периода от 2002 до 2006 г. Компанията се състои от 30 души, като нейни шефове са още трима бивши инженери от израелската армия.

FST21 доставя основно технологии в САЩ, в частност за училища, офиси и други сгради, където достъпът се извършва с пропуск. В интервю за Уолстрийт Джърнъл техническият директор на компанията Шахар Белкин споделя, че основната цел на SafeRise е да помогне на компаниите да оторизират служителите си – така например, служителите на голяма банка могат да получат достъп до всяко от нейните отделения без нуждата от пропуск.

В допълнение, In Motion Identification може да се използва в борбата с престъпността и тероризма в големите градове. Инсталирани на публични места, системите SafeRise ще отделят добрите от лошите хора, казва генерал-майор Фаркаш.

Преди 50 години всяка врата имаше ключ. Сега ключовете остават в миналото, а голяма част от вратите се отварят с карти RFID. След 10 години няма да виждате карти, коментира Гил Лемер, инвеститор от фонда L.V. Holdings.

Коментар