Nokia продаде телефонния си бизнес на Microsoft

Nokia сложи точка на спекулациите за бъдещето си, продавайки телефонния си бизнес на Microsoft

Nokia сложи точка на спекулациите за бъдещето си, сключвайки сделка с Microsoft

Microsoft ще купи бизнеса с устройства и услуги на Nokia, стана ясно тази сутрин. В допълнение, софтуерният гигант ще лицензира патенти и картографски услуги на своя настоящ партньор по линия на Windows Phone.

Съгласно споразумението, Microsoft ще плати 3,79 милиарда евро за подразделението Nokia Devices & Services, което включва бизнеса с обикновени телефони и смартфони. Освен това Редмънт ще даде още 1,65 милиарда евро за лицензиране на патенти на Nokia, като така общата сума на сделката възлиза на 5,44 милиарда евро в кеш.

Очаква се придобиването да приключи през първото тримесечие на 2014 г., след одобрение от акционерите на Nokia и регулаторните органи.  В резултат на сделката, около 32 000 служители на Nokia ще преминат на работа в Microsoft, вкл. 4700 от Финландия и 18 300 ангажирани директно в производството, асемблирането и пакетирането на продуктите на Nokia в глобален мащаб.

Microsoft купува на практика бизнес, който генерира 14,9 милиарда евро, или почти 50% от чистите приходи на Nokia за 2012 година.

Nokia очаква CEO-то Стивън Елоп и още четирима висши мениджъри да се присъединят към Microsoft след приключване на сделката. Компанията обяви също така, че новият център за данни, който ще обслужва клиентите на Microsoft в Европа, ще бъде във Финландия.

Microsoft и Nokia сключиха стратегическо партньорство през февруари 2011 г., по силата на което Windows Phone стана основна платформа за смартфоните на Nokia. Преди това начело на финландската компания застана Стивън Елоп, висш мениджър от Microsoft.

Още с неговото назначаване за CEO на Nokia, някои анализатори прогнозираха, че това е стъпка към поглъщане на финландския производител от Microsoft. Последващите ходове на Елоп, вкл. прехода към Windows Phone, подхранваха слуховете, че се подготвя изгодно за Microsoft поглъщане на Nokia.

Същевременно, Microsoft пое курс към хардуера и услугите, в допълнение към основния й софтуерен бизнес. Двигателят на тази промяна – CEO-то Стив Балмър обаче подаде наскоро оставка и в момента Microsoft търси негов наследник, който да реализира амбициозния план.

С покупката на Nokia, Microsoft ще придобие наложени брандове на мобилни устройства, като Lumia, Asha и други. Освен това Microsoft ще наследи лицензионните споразумения на Nokia с производителя на мобилни чипове Qualcomm.

Nokia ще запази патентното си портфолио, но ще даде 10-годишен не-ексклузивен лиценз на Microsoft. В замяна, Microsoft ще осигури на Nokia реципрочни права за използване на нейни патенти в услугата HERE, става ясно от официалното съобщение.

Коментари по темата: „Nokia продаде телефонния си бизнес на Microsoft”

добавете коментар...

  1. БМ

    Тъжно. Много тъжно. Никога не съм имал Нокия и не съм им бил фен, но тя е не само име, тя е символ в телекомуникационния бранш. Сега тези ще я загробят. Надявах се след изтичането през 2016 г. на глупавото споразумение да произвеждат само телефони с Уиндоус фон да направят модели с Андроид и тогава имаше надежда да се завърнат в бизнеса със смартфони. Сега всички надежди умряха. Жалко за Нокия. Нищо добро не я чака след това поглъщане. Те и сега не бяха в добро състояние, но имаше някаква надежда, а сега ще имат сигурна смърт.
    Интересно къде спаха досега от Нокия. Не виждаха ли действията на този троянски кон от Майкрософт – Елоп!? Неговата единствена цел е била да свали цената на Нокия. И успя! 5,44 милиарда е много ниска цена за Нокия! Само лицензите и сигурно струват повече! Та Майкрософт купи Скайп за 8,5 милиарда долара! А той е само услуга. Тук имаме услуги, световно наложена марка, която доскоро беше водеща със съответното портфолио от лицензи, производство на телефони с все още силни позиции на пазара (да не забравяме че Нокия с фенерче все още се продава много добре)…
    Това което правят Нокия е поредното безумие, но явно са се предали и са решили, че така и така ще мрат, поне да се продадат докато все още могат.
    Жалко. Много, много жалко!

  2. Петков

    Няма да са три.четири. Само от Китай има поне толкова водещи вече – Huawei, ZTE, Xiaomi, Lenovo и други. Имаме двама мощни корейски – Samsung и LG. После имаме Apple, разбира се, и борещи се оцеляване като HTC и Blackberry. Да не забравяме Sony. Играта е интересна.

  3. Anonymous

    Очаквано, ще останат само 3-4 играча на пазара на смартфоните.

  4. MNSP

    още като назначиха Елъп беше ясно накъде отива работата

  5. .NET developer

    Скапаняци, сега всички ще зарежат смотаната ви мобилна ОС. Само вие ще си правите хардуер с нея, за никой няма да сте привлекателни, понеже ще фаворитизирате собствените си устройства. Вместо да си гледате софтуера и да го направите по добър с наличната огромна клентска маса, вие си заебахте сигурните клиенти и се впуснахте в пазар, който не разбирате.

Коментар