Европа се отваря за учените от трети страни

Нова наредба на Европейската комисия ще насърчава достъпа и мобилността на научни изследователи от трети страни. Целта е да се подобри привлекателността на общността за учени от целия свят, както и да се засили позицията на ЕС като център за научни изследвания, съобщава представителството на Европейската комисия (www.evropa.bg).
Наредбата предвижда бърза процедура за достъп на научни изследователи. Акредитираните научни организации играят ще сертифицират статуса на изследователите чрез споразумение, което ще признава съществуването на валиден научен проект, както и притежаване на необходимите научни умения от страна на изследователя, достатъчно ресурси и медицинска застраховка.
Осигуряването на местоживеене на научния изследовател автоматично ще води и до право на работа, без необходимостта от провеждане на „тест за икономическа нужда”.
На основание на споразумението, имиграционните власти на страната домакин ще осигуряват разрешение за пребиваване по ускорена процедура. Притежателите на такова разрешение ще бъдат третирани еднакво с националните граждани в редица области, като напр. социални осигуровки или условия на работа. След като се осигури разрешението, учените ще могат свободно да се движат в повечето страни-членки (Шенгенските страни и Ирландия), с цел провеждане на научния проект.
Научни изследователи от трети страни, които вече присъстват легално в държава-членка на ЕС, ще изпращат молби за разрешение за престой за научни цели директно на властите в съответната държава-членка, без да се завръщат в родината си. Освен това научните изследователи, които възнамеряват да използват правото си за мобилност между държавите-членки, няма да има нужда да се връщат до своята страна на произход, за да изпратят молба.

Коментар