Очакват се нови поглъщания на мобилния пазар

Сливанията и поглъщанията са най-бързият начин за завоюване на позиции на мобилния пазар

Сливанията и поглъщанията са най-бързият начин за завоюване на пазарни позиции

Покупката на Nokia от Microsoft може да даде тласък на консолидацията на пазара за мобилни телефони и смартфони. Според анализатори, цитирани от DigiTimes.com, шумно огласената сделка е начало на серия от други поглъщания.

В близко бъдеще смартфони ще предлагат само няколко големи производители, прогнозират наблюдатели на пазара. Сливанията и поглъщанията (M&A) се считат за най-бързия начин за укрепване на позициите на съвременния пазар на „умни” телефони.

В момента Samsung доминира по брой на продадените устройства с голяма преднина спрямо останалите играчи. При мобилните платформи пък се конкурират само три компании – Apple (iOS), Google (Android) и Microsoft (Windows Phone).

До поглъщане може да прибегне процесорният гигант Intel. Компанията е номер едно при чиповете за РС, но голямата й амбиция сега е мобилният сегмент, където доминират процесорите с ARM архитектура.

„Да, ние изпуснахме този пазар, реагирахме бавно на появата на таблетите и друга мобилна електроника, но имаме добра база”, коментира наскоро новоназначеният шеф на Intel Брайън Кржанич.

По неговите думи, Intel има добри шансове да задмине конкурентите на мобилния пазар. Козове на компанията са авангардните технологии и най-модерните заводи за процесори, с които разполага.

Що се отнася до производителите на смартфони, на пазара има две компании с традиционно силни силни позиции, но и със сериозни затруднени в последните години. Това са канадската BlackBerry (по-рано RIM) и тайванската HTC. Техните имена са сред най-често споменаваните цели за покупка от по-големи играчи в бизнеса.

Коментар