Игрите подобряват мозъка на възрастните хора

Често се твърди, че компютърните игри, в частност тези с насилие, влияят негативно върху геймърите. В някои случаи обаче игрите оказват и положително въздействие, убедени са учени.

В изследване на Калифорнийския университет доброволци геймъри трябвало да изиграят една проста компютърна игра – да се повозят на кола, реагирайки на определени знаци и игнорирайки други. Резултатите потвърждават  факта, че възрастните геймъри по-трудно се справят в режим на многозадачност.

По-важното в случая обаче е, че в процеса на играта геймърите на възраст от 60 до 80 години постепенно подобрявали своите навици, ставали по-внимателни и започнали да забелязват всички знаци и да игнорират ненужните. Освен това се подобрявала концентрацията на геймърите и извън играта, пише engadget.com.

Резултатите от тези емпирични наблюдения били потвърдени с електроенцефалография. Активността на тета вълните, свързани с вниманието, в префронталната кора била като на млад човек.

Изследването на калифорнийските учени може да помогне на медиците да разберат как да въздействат върху мозъка на пациентите, за да предотвратят загубата на концентрация и памет.

Коментар