Изграждат оптични магистрали в десетки общини

Красимир Симонски посети гр. Неделино, където се изгражда цифрова оптична магистрала

Красимир Симонски посети гр. Неделино, където се изгражда цифрова оптична магистрала

В над 25 общини от различни области на България ще бъдат изградени оптични цифрови магистрали, като част от инфраструктурата за електронно управление.

Проектът обхваща градове като Рудозем, Мадан, Златоград и други, стана ясно при посещението на изпълнителния директор на ИА „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” Красимир Симонски в гр. Неделино, където ще бъде изградена магистрала до областния град Смолян.

Проектът се вписва в приоритетите на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за изграждане на инфраструктурата за електронно управление, поясни Симонски.

Планира се също свързване на Националната обсерватория в Рожен към изследователската мрежа в България. По този начин тя ще стане част от Европейската и световна мрежа от обсерватории за следене на небесните тела.

Според Красимир Симонски, телекомуникационните технологии дават уникален шанс на райони като Родопите за развитие и растеж – добрите условия за живот там могат да се съчетаят с мобилността на компетентна работна сила от България и чужбина.

Коментар