Вече ще слушаме и… MP3 спам

В Европа се разпространява спам под формата на MP3 файлове. Първата вълна от нежелани аудио съобщения е засечена от компанията за сигурност Лаборатория Касперски, става ясно от нейния сайт.
MP3 кампанията е насочена към повишаване на курса на акциите на определени фирми. Касперски нарича този тип нежелана поща stock-спам, или борсов спам.
Електронните писма съдържат MP3 файл с продължителност от 25 до 35 секунди. Когато го отворят, потребителите ще изслушат рекламно послание на деформиран от звукови филтри женски глас, което ги убеждава да си купят акции на компанията Exit Only Inc.
Предполага се, че организаторите на аудио спама притежават голямо количество акции на рекламираните компании. Чрез MP3 спама, те се опитват да увеличат капитализацията на компанията и след това да продадат на високи цени своите акции.
Според експертите обаче, ефективността на подобен спам е ниска. Тъй като писмата трябва да са по-компактни, спамърите са принудени да използват послания с нискокачествен звук, което затруднява прослушването им.

Коментар