Усещане за катастрофа мъчи ИТ шефовете

Страхът от технологична катастрофа, която може да навреди на корпоративния имидж, не дава покой на ИТ директорите. Три главни кошмара измъчват хората, отговорни за ИТ инфраструктурата – повреда от стихийни бедствия, вирусна атака и война и тероризъм.
До това заключение стига проучване на компанията за сигурност Symantec сред 900 висши ИТ ръководители в 14 държави.
Страхът от разрушаване на инфраструктурата в резултат на стихийни бедствия преобладава с 69% дял като основно притеснение за ИТ шефовете. На вирусните атаки се падат 75%, а на опасността от войни и тероризъм – 31%, установява проучването.
Безпокойството от уронване на имиджа на корпорацията в резултат на ИТ сривове расте, отчита Symantec. За това е допринесъл и миналогодишният инцидент в компанията TJX, която по погрешка извади на показ данните за 45 милиона клиенти и сериозно навреди на търговската си марка. 69% от анкетираните се боят от повторение на подобен инцидент.
Плановете за възстановяване след бедствия също са голяма болка за ИТ ръководителите. Въпреки че в повечето компании такива планове има, липсва каквато и да е практика в използването им, което буди сериозно безпокойство. А в 47% от случаите, където е прилаган, планът е проработвал частично.

Коментар