Acer предрича провал на бизнес модела Wintel

Основателят на Acer Стан Ших губи доверие в тандема Microsoft-Intel

Основателят на Acer Стан Ших губи доверие в тандема Microsoft-Intel

Съоснователят на Acer Стан Ших, който управлява компанията до 2004 година, критикува Microsoft, в частност бизнес модела Wintel – комбинацията от Intel хардуер и Windows операционна система.

Според Ших, цитиран от Unwired View, Wintel вече не работи и е обречен на провал. Лагерът на Wintel го очаква фиаско, тъй като двата гиганта – Microsoft и Intel – взимат почти цялата печалба за себе си, което подтиква производителите на устройства към партньорство с Google.

„Тъй като Wintel стратегията повече не носи печалба, производителите обръщат лице към екосистемата на Google. Въпросът не опира само до отвореността на платформата – отворената Linux далеч не е толкова привлекателна, а до това, че Google е силен е перспективен играч, който ще позволи на производителите да печелят”, коментира Ших.

Именно Android се превръща в основен проблем за Microsoft и ако компанията не предприеме сериозни ходове, последствията може да са катастрофални. Към края на годината на пазара се очакват няколко нови модела Android ноутбуци, а Google обещава да направи следващата версия на платформата – KitKat – достъпна за всеки. Зад този лозунг на интернет гиганта може да се крие амбиция за разширяване на сферата на влияние на Android в сегмента на лаптопите и персоналните компютри.

Acer и по-рано критикуваше Microsoft. Миналата година шефът на тайванския компютърен гигант посъветва Стив Балмър да помисли два пъти преди да пусне на пазара собствени таблети Surface. Acer и останалите производители на Windows компютри се страхуваха да не би Microsoft да предложи свръх-евтини таблети и да отнеме клиенти от партньорите си.

Случи се обаче точно обратното – Microsoft излезе с високи цени за Surface и се провали с идеята за Windows RT таблети, а шефът на Acer в крайна сметка се оказа прав.

Коментари по темата: „Acer предрича провал на бизнес модела Wintel”

добавете коментар...

  1. Тодор Парушев

    Acer отдавна ги говори тия приказки срещу Wintel, но все още е изключително зависим от тази комбинация. Вместо да говори, по-добре да предприеме по-смели стъпки към Android

Коментар