Скоро пускат мобилни разговори в самолетите

Европейски авиокомпании и мрежови оператори разглеждат безопасни начини за мобилни разговори в самолетите. Предвижда се инсталиране на оборудване на борда, което ще позволи извършване на разговори на височина над 3000 метра, съобщава BBC News.
Става въпрос за малки базови станции с ниска консумация на електроенергия, които ще осъществяват връзка чрез спътници с наземните станции на мобилните оператори. Предлаганата технология ще обслужва позвъняванията само през намиращата се на борда на самолета станция.
Системата ще блокира сигнали от наземните базови станции, които се опитват да установят връзка с телефоните в самолета през мрежа, различна от инсталираната на борда. Това е особен важен елемент от предлаганото решение, който ще гарантира безопасни комуникации.
В момента действа забрана за използване на мобилни телефони в самолетите, въведена от съображения за сигурност.
Изследвания показват, че сигналите от мобилния телефон могат да променят температурата на навигационното оборудване с пет градуса, както и да предизвикат честотни конфликти с комуникационната апаратура.
Тестовете на новата система и нейното влияние върху оборудването в самолетите се очаква да започнат скоро. Според някои източници, проектът ще бъде завършен през 2009 година, като вече е съгласуван с европейските регулаторни органи и е запазена честота за технологията.
Разговорите във въздуха ще бъдат по-скъпи отколкото тези на земята. Засега обаче не са обявени ориентировъчни цени.
Технологията ще работи първоначално само през GSM мрежи. На по-късен етап се очаква да бъде осигурена поддръжка и на други протоколи.

Коментар