Карл Айкан освободи пътя за „приватизация” на Dell

Карл Айкан не можа да предотврати приватизацията на Dell от нейния основател Майкъл Дел

Карл Айкан не можа да предотврати приватизацията на Dell от нейния основател Майкъл Дел

Инвеститорът Карл Айкан, който се опитваше да предотврати приватизацията на Dell от нейния основател Майкъл Дел, обяви, че се оттегля от играта.  Така за акционерите в компанията не остава друга възможност освен да гласуват сделката и да получат по 13,75 долара за всяка своя акция, предаде Electronista.com.

“Бордът на директорите на Dell, както и много други в тази страна ми припомнят последните думи на Кларк Гейбъл в „Отнесени от вихъра”, казва Айкан  в изявление във връзка с оттеглянето си от битката за компанията, добавяйки, че „на тях им все е едно”.

Айкан до последно настояваше, че сделката за приватизация на Dell за сумата от 25 млрд. долара подценява стойността на компанията. Според него, ако Dell остане публична компания, ще спечелят всички, а не само Майкъл Дел.

Предложението на Айкан превъзхождаше това на Майкъл Дел и Silver Lake, които дават 13,75 долара за акция. Инвеститорът оферира 18 долара за акция и запазване на публичния статут на компанията.  Освен това Айкан обещаваше, че ако бъде прието неговото предложение, ще разпусне борда на директорите и ще уволни Майкъл Дел.

Southeastern Asset Management, още един активен опонент на приватизацията на Dell от нейния основател, ще загуби не по-малко от 825 милиона долара, ако сделката се осъществи при сегашните условия. С оттеглянето на Айкан отпадна на практика и последното препятствие пред плановете на Майкъл Дел.

Айкан  е огорчен от загубата в битката за управление на Dell, но признава, че акционерите ще получат малко повече пари при финализиране на сделката, отколкото ако такава не се състои. Той дори е поздравил Майкъл Дел и му е пожелал успех в извеждане на компанията от кризата.

Междувременно, Dell понижи съществено прогнозата си за оперативна печалба за 2013 година. Компанията очаква 3 милиарда долара, или със 700 милиона по-малко спрямо предишната й прогноза.

Коментари по темата: „Карл Айкан освободи пътя за „приватизация” на Dell”

добавете коментар...

  1. Тодор Парушев

    Майкъл Дел направи Dell номер едно навремето с директния модел на продажби на компютри. Сега обаче този бизнес е много труден, на ръба на оцеляването. Решението на Майкъл да си върне контрола върху компанията и да я превърне в доставчик на комплексни решения и услуги е единственото спасение за Dell.

Коментар